Espanya

Zapatero acusa el PP d'estar instal·lat en la mentida per amagar els èxits del govern socialista

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, l'endemà de la manifestació de Pamplona contra una hipotètica unió de Navarra i Euskadi, ha obviat fer-ne cap referència explícita pero sí que ha atacat l'estratègia dels populars. El president espanyol acusa el PP d'estar instal·lat en la mentida per amagar els èxits del govern socialista. Mariano Rajoy ha demanat al president Zapatero que faci cas del carrer i ha reiterat que només admetrà que Batasuna es presenti a les municipals si ETA anuncia que es dissol. També ha parlat de la protesta el ministre de l'Interior, qui ha comparat la freqüència de les manifestacions que secunda el PP amb la Lliga de futbol.

Actualitzat
La reconciliació entre el govern i el PP sembla cada dia més impossible. El president espanyol no ha volgut entrar a valorar una manifestació, la que va aplegar milers de persones a Pamplona, l’objecte de la qual és una possibilitat que els socialistes han reiterat fins a la sacietat que no passarà mai, la possible annexió de Navarra a Euskadi. Però en un míting a Saragossa de suport a Marcel·lí Iglesias no s’ha oblidat de retreure als seus rivals polítics l’estratègia per la qual han optat. José Luis Rodríguez Zapatero ha advertit al PP que “no cola que tapi els èxits del govern amb falsedats” i ha remarcat que mentre a Espanya creix l’economia, el treball, els drets socials o la igualtat, més creixen els insults i mentides del PP. Apunta que ara els populars “han agafat aquesta vocació de reivindicar coses cada dia”. Assegura que està bé i que no li disgusta, però s’ha preguntat quan van ser al carrer reivindicant coses com la igualtat d’homes i dones.

L’endemà de l’enèsima protesta en contra de l’estratègia antiterrorista del govern a què han donat suport o instigat, el líder del PP ha agraït la participació en la mobilització de Pamplona i de dissabte passat a Madrid. "Gràcies -ha afegit- per defensar Espanya, la llibertat i per dir 'no més cessions a ETA'”. Rajoy ha acusat el PSOE d’allunyar-se de la gent i “desentendre's del que li diu el carrer”. Per ells, el popular ha demanat respecte i ha assegurat que el principal partit de l’oposició els en donarà i defensarà els seus principis i conviccions. Des de la Unió del Poble Navarrès, el seu secretari general, Alberto Catalán, ha demanat al govern que parli clar davant les pretensions dels terroristes i dels que els emparen.

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha ironitzat amb la freqüència de les manifestacions que convoquen els populars. Assegura que ara durant els caps de setmana a Espanya sempre hi passen dues coses: hi ha partit de la Lliga de futbol i una manifestació del PP. Rubalcaba ha afegit que no criticava aquest fet i fins i tot, hi ha trobat avantatges: que quan Rajoy es jubili –que ha vaticinat que seria el 2008- podrà muntar una empresa de transports amb autobús. Rubalcaba també ha dit que la marxa de Pamplona va reunir "molta gent de bona fe i dues persones -referint-se a Mariano Rajoy i el president de Navarra, Miguel Sanz- que utilitzen la mentida per aconseguir rèdits electorals".

Batasuna qualifica de fracàs la manifestació i assegura que la participació de membres destacats del PP l'ha desnaturalitzat. El portaveu de la formació abertzale, Pernando Barrena, reivindica que Navarra decideixi per si mateixa, sense la intervenció de Madrid.

Aralar i IU també han llançat crítiques en clau electoralista contra la marxa. Des d'Esquerra Unida, però, han sabut trobar-hi una virtut, la possibilitat que la protesta hagi fet "reactivar l'esquerra" i fer-la despertar i que sigui conscient de la necessitat de "desallotjar la dreta del govern foral".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut