Zaila Avant-garde, primera afroamericana de guanyar el concurs d'ortografia Spelling Bee

La noia de 14 anys ha guanyat 50.000 dòlars i vol servir d'inspiració a altres afroamericans

Actualitzat

Com milers d'adolescents als Estats Units, la Zaila Avant-garde, de 14 anys, ha passat moltíssimes hores memoritzant com escriure paraules correctament per poder competir a l'Spelling Bee, un concurs d'ortografia de molta tradició en què han de lletrejar les paraules que els demanen, amb un grau de dificultat creixent.

L'esforç ha valgut la pena perquè aquesta noia nascuda a Nova Orleans, a Louisiana, ha estat la número 1 dels Estats Units de l'Spelling Bee, després de guanyar la final, i s'ha convertit en la primera afroamericana d'aconseguir-ho.

En més de 90 anys d'història d'aquesta famosa competició infantil als Estats Units, mai l'havia guanyat una persona afroamericana.


Set hores diàries

La paraula que li ha donat la victòria és "murraya", un gènere de plantes que es troba sobretot a l'Àsia i Austràlia.

La idea de competir al concurs d'ortografia va sortir del seu pare, que va pensar que se'n sortiria bé, igual que amb les matemàtiques complicades.

Després de quedar eliminada a l'edició del 2019, s'ho va prendre més seriosament i va començar a treballar amb un entrenador.

Quan es va cancel·lar l'edició de l'any passat, per culpa del coronavirus, la Zaila ha explicat que es va plantejar deixar-ho perquè no era la seva afició principal, tot i dedicar-hi fins a set hores al dia.

Ella és un prodigi del bàsquet i té tres rècords Guinness del món per driblar diverses pilotes simultàniament i somia amb jugar a la WNBA i fins i tot entrenar a l'NBA.

Inspirar altres afroamericans

Al concurs d'ortografia s'ha endut els 50.000 dòlars de premi i ha portat l'orgull a la seva comunitat, amb alts índexs d'abandonament escolar. Ella mateixa ha dit que espera inspirar altres afroamericans, però que és conscient que molts no tenen els diners per pagar la preparació per al concurs.

"Estava molt contenta de guanyar, perquè em vaig preparar durant dos anys", ha dit la Zaila, que ha afegit que confia que "d'aquí a uns anys veurem molts més nois i noies afroamericans".

Louisiana té un 33% de població negra i és un dels estats on més es va patir la segregació.

A la capital, Baton Rouge, es va dictar una ordre judicial el 1970 per intentar integrar les escoles, que mantenien els nens i les nenes negres separats dels blancs, però va ser en va. Les famílies blanques van canviar de veïnat i van néixer desenes de col·legis privats blancs.

Cinquanta anys més tard, les escoles continuen segregades i a les dels negres s'hi concentren la pobresa i el fracàs escolar.

Per això, la victòria de Zaila va més enllà.

ARXIVAT A:
RacismeEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut