Jair Bolsonaro, president del Brasil, aquest mes en un acte a Brasília (Reuters/Ueslei Marcelino)

YouTube suspèn el canal de Bolsonaro per dir que la vacuna contra la Covid causa sida

La decisió arriba hores després que Facebook eliminés el mateix vídeo del president del Brasil, emès en directe dijous passat

Redacció Actualitzat
TEMA:
Jair Bolsonaro

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, s'ha quedat sense canal de YouTube durant una setmana. La plataforma de publicació de vídeos li ha suspès el compte aquest dilluns a última hora a més d'eliminar-ne un vídeo emès dijous passat.

En un comunicat, YouTube argumenta que Bolsonaro ha violat les normes en difondre "desinformació mèdica sobre la Covid-19 en afirmar que les vacunes no redueixen el risc de contraure la malaltia i que causen altres malalties infeccioses".

Es refereix a la compareixença setmanal de Bolsonaro a les xarxes socials de dijous passat, en la qual el president brasiler va assegurar que les persones que han estat vacunades contra la Covid-19 "estan desenvolupant la síndrome d'immunodeficiència adquirida", la sida.

Bolsonaro fa una emissió setmanal en directe per les xarxes socials (YouTube)

La decisió de YouTube arriba hores després que una altra xarxa social, Facebook, retirés el vídeo del directe de Facebook i Instagram diumenge.

L'empresa fundada per Mark Zuckerberg va argumentar:  "Les nostres polítiques no permeten al·legar que les vacunes contra el coronavirus maten o poden causar danys greus a les persones".

Manifestació a Brasília, aquest octubre, per denunciar les 600.000 morts causades per la Covid-19 al Brasil (Reuters/Ueslei Marcelino)

Bolsonaro va fer el seu discurs a les xarxes assegurant que la vacuna contra la Covid-19 causa la sida el mateix dia que un informe del Senat brasiler l'acusava de crims contra la humanitat per la seva gestió de la pandèmia, que al Brasil ha causat la mort de més de 600.000 persones.

Amb més 214 milions d'habitants, el Brasil és el segon país del món amb més víctimes mortals per Covid comptabilitzades, per darrere dels Estats Units, amb més de 333 milions d'habitants.

Aquesta no ha estat la primera topada de Bolsonaro amb YouTube, que al juliol no va suspendre-li el compte, però sí que en va eliminar una quinzena de vídeos per "desinformar" sobre la pandèmia.

Facebook ja havia retirat vídeos del president brasiler quan va promoure l'ús de la hidroxicloroquina com a remei contra la Covid-19.

Quan recuperi el seu compte de YouTube, si Bolsonaro torna a violar les normes de la plataforma serà suspès durant dues setmanes; i una tercera violació ja conduiria a la suspensió permanent del canal.

Donald Trump, expresident dels EUA, aquest juny, a Wellington, Ohio, en el primer míting després de les eleccions (Reuters/Gaelen Morse)

És d'aquesta manera que una persona molt admirada per Bolsonaro, l'expresident dels Estats Units Donald Trump, va perdre els seus comptes de YouTube, Facebook i Twitter.

En el cas de Trump, la decisió es va precipitar arran de l'assalt al Capitoli del 6 de gener per part dels seus partidaris, mentre se certificava el recompte de vots electorals, després d'un míting encès de l'encara president en què va fer una crida a "aturar el robatori".

Aquest gener, Twitter va comunicar que la suspensió del compte de Trump era definitiva. Facebook, per la seva banda, va anunciar aquest estiu que la suspensió, ara per ara, és de dos anys.

ARXIVAT A:
Xarxes socials Facebook Twitter Estats Units Trump Brasil Jair Bolsonaro
Anar al contingut