Xiulades i cassolades a la Diagonal contra la visita del rei Felip VI a Barcelona
Cremen fotos del rei a la Diagonal (EFE)

Cassolada, crema de fotos del rei i tensió en la protesta contra Felip VI a Barcelona

Els assistents han cridat consignes com "Fora les forces d'ocupació" i "Fora el Borbó", i han portat cartells amb la imatge del rei de cap per avall i corones amb el símbol de prohibit

RedaccióActualitzat

Més d'un miler de persones s'han concentrat a la Diagonal contra la visita del rei Felip VI. Els manifestants han picat cassoles, xiulat, cridat, cremat fotografies del monarca i han intentat impedir l'accés a alguns convidats de la desena edició dels Premis Princesa de Girona que intentaven assistir a la cerimònia del Palau de Congressos de Catalunya, envoltat per un fort dispositiu policial.

 

Els manifestants s'han situat davant del cordó dels Mossos d'Esquadra a l'avinguda Diagonal i a la porta del Reial Club de Polo a l'avinguda del Doctor Marañón, on s'han cremat fotografies del monarca.

 

Des del Club de Polo han fet un tuit recomanant als socis que no hi vagin, ja que hi havia dificultats per accedir-hi:

 

Durant la cerimònia el Felip VI ha reclamat una Catalunya sense "violència ni intolerància". Una crida a la no violència, especialment aplaudida pels assistents.

Els manifestants han cridat consignes com "Fora les forces d'ocupació" i "Fora el Borbó", i portàven cartells amb la imatge del rei de cap per avall i corones amb el símbol de prohibit.

Cartes del rei cap per avall (Reuters)

 

Hi ha hagut moments de tensió entre els manifestants i alguns dels assistents a l'acte. Els manifestants han increpat els convidats al Palau de Congressos i han intentat impedir l'accés a l'acte.

 

De fet alguns dels convidats han hagut de girar cua i mirar d'accedir per una de les entrades que no és a la Diagonal.

 

El regidor del PP a Barcelona Josep Bou ha estat insultat i increpat pels manifestants

 

El regidor popular ha explicat que ha optat per no entrar després de l'incident, aconsellat per la Guàrdia Urbana, i ha lamentat que els manifestants, que l'han envoltat en algun moment, l'hagin rebut amb crits de "covard".

"Soc un home que ha nascut a Vic, català de cap a peus, que se m'insulti i se'm cridi "mal català", que "vaig en contra de Catalunya", és una fatalitat. Són 30 anys d'adoctrinament i ara patim tot això."

 

A les 19h molts assistents a la manifestació han cremat fotografies del rei, banderes espanyoles i alguna bandera franquista:

Crema fotgrafia del rei (EFE)

 

Crema de fotos del rei i d'una bandera espanyola (ACN)

 

Crema bandera franquista (Reuters)

 

 

Un grup de manifestants han fet una foguera enmig de la diagonal a uns metres del cordó policial. Hi han posat fustes, cartrons i un matalàs. Els Mossos demanen que deixin de llançar objectes al foc.

Foguera a la Diagonal (ccma)

 

 

Uns minuts abans de les deu de la nit els bombers han apagat les restes de la foguera que encara cremaven.

 

Protestes contra la visita del rei

Els CDR, Arran, Pícnic per la República i l'Assemblea Nacional Catalana han convocat concentracions per protestar contra la visita del rei per aquesta tarda coincidint amb la cerimònia, que es fa per primera vegada a Barcelona i al novembre, i no a Girona al mes de juny, per commemorar el desè aniversari dels premis de la Fundació Princesa de Girona.

 

 

Altres organitzacions independentistes com Òmnium Cultural i partits polítics com ERC, JxCat i la CUP han manifestat que s'afegeixen a les protestes.

Ernest Maragall afirma que la gent mostra el "rebuig a un rei que no pot entrar en aquesta ciutat, que no vol entrar-hi, que ja no és d'aquesta ciutat". Crits d'"unitat" d'alguns manifestants mentre parlava el dirigent d'ERC.

 

Un fort dispositiu policial acordona els voltants del Palau de Congressos

La visita reial té lloc en plena campanya electoral i després de la sentència del judici del procés va acompanyada d'un gran desplegament de seguretat al voltant del Palau de Congressos de la Diagonal de Barcelona.

Doble cordó dels Mossos davant del Palau de Congressos

 

A més dels Mossos, el Ministeri de l'Interior ha mobilitzat 4.500 guàrdies civils i policies nacionals en previsió de les protestes i per garantir el desenvolupament de l'entrega dels Premis Princesa de Girona.

 

 

Des del govern es fa una crida a la calma i a mantenir l'actitud cívica en les manifestacions d'aquest dilluns contra el rei Felip VI i les dels pròxims dies.

El govern espanyol, per la seva part, va més enllà i amenaça que si hi ha incidents el dia de les eleccions hi haurà conseqüències penals.

 

Protestes també a Tarragona, Lleida i Girona

Les protestes per la presència de la família reial s'han reproduït a nombroses ciutats catalanes, amb proclames contra la monarquia. Els manifestants portaven xiulets, han picat cassoles i han cremat fotos del rei.  

Tarragona

A Tarragona, unes 300 persones s'han concentrat a la plaça Imperial Tarraco contra la visita reial. S'han cridat consignes contra la monarquia i s'han cremat fotos de Felip VI. Uns quants manifestants han protestat amb corones al cap fent sonar xiulets.

Protestes a Tarragona (ACN)

La concentració ha tallat una hora el trànsit d'aquesta artèria principal d'entrada a la ciutat i ha coincidit amb la protesta que fan cada dia mares i pares per la República.

 

Girona

Mig miler de persones s'han concentrat a la plaça 1 d'Octubre de Girona i han cremat fotografies de Felip VI cap per avall per protestar contra la presència del monarca a Catalunya. Els concentrats han cridat consignes com "Els borbons als taurons" o "Si el rei vol corona, corona li darem; que vingui a Girona i el coll li tallarem".

Protestes a Girona (ACN)

Durant la protesta, s'ha llegit un manifest dient que el rei s'ha "amagat com un escarabat" per venir a presidir "la cerimònia de la vergonya", en referència a l'entrega dels premis anuals de la Fundació Princesa de Girona. Després, uns 150 manifestants han anat fins a l'Auditori de Girona, on ERC hi celebrava l'acte central de campanya a la demarcació, i han escridassat els polítics i assistents.

Lleida

A Lleida un centenar de persones s'han aplegat a la plaça Paeria per protestar per la visita del rei a Barcelona, convocats per diversos partits i entitats independentistes. Durant la concentració s'han cremat retrats de Felip VI i s'han cridat consignes contra la monarquia.

Protestes a Lleida (ACN)

 

L'acte ha coincidit amb la cantada per la llibertat dels presos polítics que es fa cada dilluns davant l'Ajuntament i que avui s'ha traslladat als porxos per la pluja.

També hi ha hagut protestes contra el monarca a Mataró o Sabadell.

Òmnium vol que es retirin els privilegis que té Felip VI a Catalunya

Òmnium Cultural defensa que les protestes contra el rei siguin sempre no violentes. El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, vol que es retirin els privilegis que té Felip VI a Catalunya, com l'ús del Palauet Albéniz de Montjuïc, propietat de l'Ajuntament de Barcelona.

ARXIVAT A:
Felip VICDRProcés catalàJudici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut