Barcelona

Xita Sugranyes, una de les últimes persones que va conèixer Gaudí

És la filla de l'arquitecte que es va fer càrrec de la Sagrada Família quan Gaudí va morir atropellat per un tramvia, ara fa 93 anys

Actualitzat

Aquest 10 de juny fa 93 de la mort d'Antoni Gaudí. A Barcelona encara hi viu Xita Sugranyes, una de les últimes persones que va tractar amb l'arquitecte. De fet, el pare de la Xita, l'arquitecte Domènech Sugranyes, va ser qui es va encarregar del temple quan Gaudí va morir atropellat pel tramvia.

Sugranyes, que té 99 anys, és probablement l'única persona viva que va conèixer Gaudí. El seu pare en va ser la mà dreta i ella en té el record de la sortida de missa els diumenges al matí:

"Recordo de Gaudí les passejades a l'escullera de Barcelona els diumenges al matí. Al sortir de missa, anàvem allà i el trobàvem prenent el sol i aleshores em donava cacauets."

 

Domènech Sugranyes


Sugranyes va esdevenir la persona de confiança de Gaudí. Tant que el dia que el tramvia el va atropellar va ser a ell a qui van anar a buscar. A l'hospital, el van confondre amb un pidolaire:

"Els cuidadors de Gaudí venien a buscar el meu pare perquè no havia tornat a casa i no sabien què se n'havia fet, i, llavors, el meu pare va començar a buscar-lo per les cases d'urgències i el va trobar a l'Hospital de Sant Pau. Van dir:' Sí, ara ha entrat un mendicant, és allà' i era en Gaudí."  

 

"Perquè anava sempre com un mendicant, amb un abric tronat i llarg i, a més, amb barba, mal afaitat. Sí, semblava un mendicant."

Antoni Gaudí

Xita Sugranyes


Després de la mort de Don Anton, que és com ells li deien, el pare de Sugranyes va heretar els plànols de la Sagrada Família i es va fer càrrec de seguir amb l'obra.

Esquela de Gaudí al diari "La Veu de Catalunya"


Ja en aquella època la construcció de la Sagrada Família generava un fort debat, com recorda Sugranyes:

"A nosaltres no ens agradava, a la gent de la meva edat no ens agradava la Sagrada Família, ho trobàvem massa carregat. Ens agrada el romànic, no ens agrada el gòtic. Tot això massa carregat no ens agrada. Però és una obra impressionant."

Quan construir-la ja estava en mans de Domènech Sugranyes, un grup d'exaltats va incendiar el temple i va fer malbé el taller on Gaudí treballava i on hi havia tots els plànols i maquetes.  

"Quan va ser la Guerra Civil, el 19 de juliol, el meu pare plorava pels racons de casa perquè va saber que havien trinxat la maqueta i tot, i va dir: 'L'obra s'ha acabat'."

Malgrat aquesta sentència, la Sagrada Família ha seguit creixent i la previsió és que s'acabi el 2026.

 

ARXIVAT A:
Sagrada FamíliaArt
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut