Nicòsia

Xipre aplica una quitança del 37,5% els dipòsits de més de 100.000 euros

El Banc Central de Xipre ha confirmat les taxes concretes que s'aplicaran als dipòsits bancaris de més de 100.000 euros. Són del 37,5% com ja havien avançat alguns mitjans locals. D'altra banda, aquest divendres es va aixecar les restriccions als pagaments amb targetes de crèdit o de dèbit.

RedaccióActualitzat
Els grans dipositants ja saben quants diners perdran a Xipre. Les autoritats del país aplicaran una quitança del 37,5% sobre els dipòsits bancaris de més de 100.000 euros del Banc de Xipre, el més important del país, segons ha confirmat el Banc Central de l'illa.

La institució ha emès un comunicat on informa que de la resta de diner en dipòsit, el 22,5% seguiran cobrant els interessos acordats amb els clients igual com fins ara, mentre que el 40% restant només n'ingressaran en funció de la rendibilitat del banc.

D'aquesta manera queda resolt un dels principals esculls pendents sobre el rescat de l'economia xipriota, que era determinar l'impacte que tindria en els dipòsits bancaris dels particulars i les empreses la reestructuració del sistema financer.

La decisió deslliura els dipòsits de menys de 100.000 euros de pagar els plats trencats del rescat de 10.000 milions d'euros. En canvi, els dipòsits que superin aquesta xifra quedaran congelats per un temps encara per determinar i aniran a parar a un banc dolent que es crearà pròximament.

Aixecant restriccions

Pel que fa a l'accés dels ciutadans als diners, aquest divendres els bancs van tornar a obrir amb normalitat i a última hora de la tarda es va aixecar el límit als pagaments amb targeta de crèdit i dèbit.

D'altra banda, la fiscalia del país ha confirmat que investigarà els informes que involucren polítics i empresaris. Tres bancs xipriotes els haurien perdonat totalment o en part els seus deutes, segons el diari grec "Ethnos" i alguns portals de notícies.

Mentre els xipriotes s'adapten a la nova situació, el president Anastassiadis assegura que Xipre no té intenció d'abandonar l'euro, tot i que es preveu que les mesures aplicades podrien provocar una dramàtica caiguda del PIB els pròxims anys.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut