Ximo Puig convoca eleccions per al 28 d'abril coincidint amb les generals (EFE)
Ximo Puig convoca eleccions per al 28 d'abril coincidint amb les generals (EFE)

Ximo Puig avança les eleccions autonòmiques valencianes al 28 d'abril

El president valencià les fa coincidir amb les generals per aprofitar l'empenta electoral

Actualitzat

El País Valencià farà eleccions anticipades per primera vegada. El president valencià, Ximo Puig, ha convocat el seu govern aquesta dilluns tarda amb aquest objectiu. Puig hauria de dissoldre el Parlament aquest mateix dilluns, com ha fet Pedro Sánchez.

"Ara votarem com actors de primera fila."

Puig ha destacat el treball fet "des del diàleg" i ha agraït el treball dut a terme aquesta legislatura.

El president valencià s'ha pronunciat en aquests termes davant dels mitjans de comunicació al Saló de Corts del Palau de la Generalitat valenciana, després de la reunió extraordinària del Consell convocada per tractar l'avançament electoral.

En aquesta reunió, els membres de l'executiu de Compromís han mostrat la seva "disconformitat" amb la decisió de Puig d'avançar els comicis, que és una potestat que li correspon com a president segons marca l'Estatut.
 
El president valencià pot avançar els comicis d'acord amb l'Estatut del 2006, que preveu l'avançament electoral, com a Catalunya o el País Basc. Aquest és el primer cop que el País Valencià farà eleccions autonòmiques un dia diferent de les municipals.

L'avançament serà, però, només d'un mes, coincidint amb les eleccions generals del 28 d'abril.

Puig hauria de dissoldre el Parlament aquest mateix dilluns, com ha fet Pedro Sánchez.

El president Ximo Puig havia estat valorant aquesta possibilitat des de feia setmanes, per aprofitar l'empenta electoral de les eleccions al Congrés, on els socialistes valencians acostumen a treure bons resultats.


Oltra, la primera de saber-ho

Declaracions de Mònica Oltra després de reunir-se amb Ximo Puig

Al matí, el president valencià s'ha reunit amb la vicepresidenta Mònica Oltra. La líder de Compromís, socis de govern dels socialistes valencians, li ha traslladat la seva opinió sobre l'avançament electoral i ha assegurat, després de la trobada:

"El que m'ha dit el president és que quan tingui la decisió presa seré la primera de saber-ho."

Compromís és contrari a l'avançament electoral. La formació d'Oltra considera que l'obra de govern quedarà diluïda en una campanya centrada en temes d'àmbit estatal i perquè, precisament, els seus resultats podrien ser millors coincidint amb les municipals, tal com estava previst.

En roda de premsa, Oltra ha assenyalat que l'avançament electoral és la priemra decisió que es pren "sense unanimitat" entre els tres socis signants del Pacte del Botànic, que va permetre la formació d'un govern d'esquerres al País Valencià:

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AEleccions autonòmiques 26MPaís ValenciàXimo Puig
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut