Copiapó

Xile té a punt l'operatiu per rescatar els 33 miners a partir de dimecres

Les autoritats xilenes ja tenen a punt tot l'operatiu per començar dimecres el rescat dels 33 miners atrapats des del passat 5 d'agost a 700 metres de profunditat. La perforadora ha arribat aquest dissabte on són els miners i durant la matinada de diumenge s'ha començat a revestir el tram inicial del túnel per on han de sortir. Els últims preparatius es fan tant a la superfície com al refugi: els experts en el rescat tenen ja la llista de l'ordre en què sortiran mentre que a baix els miners fan exercici i una dieta especial.

Actualitzat
El rescat dels 33 miners xilens s'acosta. Començarà finalment dimecres i no dimarts com s'havia dit en un primer moment. La data s'ha canviat en virtut dels últims càlculs dels experts i l'anunci l'ha fet el ministre de Mineria. Però, com serà l'esperat moment?

Una grua revestirà el conducte amb uns tubs d'acer que s'utilitzaran per protegir les parets del túnel. Aquesta mateixa grua introduirà en aquests tubs la càpsula de salvament. Primer hi baixaran un metge militar i un tècnic de mines que decidiran l'ordre de sortida dels miners -tot i que a baix també tenen la seva pròpia llista- i supervisaran el procés de rescat. Finalment, els miners aniran sortint un per un, en un viatge que podria durar entre 20 minuts i una hora. Els experts volen que primer surtin els més experts, en segon lloc els que estan més febles i finalment els més resistents. Tots plegats, els 33, podrien ser fora dimecres segons les previsions més optimistes o bé divendres, si fem cas de càlculs més prudents.

Començarà així dimecres l'etapa final d'una història de rècord: dos mesos de supervivència a gairebé 700 metres de profunditat i una de les operacions de rescat més complexes en mineria. Un cop a fora, el primer que veuran els miners serà a través d'unes ulleres perquè s'acostumin progressivament a la llum solar. Es preveu que alguns dels miners tinguin problemes musculars i respiratoris i per detectar-ho passaran un primer reconeixement mèdic i, després, seran conduïts directament a uns barracons on podran retrobar-se amb els familiars de manera més íntima. Els que estiguin en un estat mèdic més greu seran traslladats amb helicòpters de l'exèrcit a l'hospital.

L'expectació en les últimes hores al campament Esperanza ha estat màxima. Els familiars i amics dels 33 miners atrapats havien passat tota la nit sense dormir en una vigília amb pregàries i cançons. L'angoixa ha donat pas a l'alegria en saber que el moment de veure els seus és cada cop més pròxim.

L'imminent rescat dels miners, a qui després de l'ensorrament alguns experts només donaven un 2% de possibilitats de salvació, ha estat possible gràcies a la feina de centenars d'enginyers i operaris de diverses empreses xilenes i estrangeres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut