Xile: estat d'emergència pels aldarulls contra l'encariment del bitllet de metro

La policia ha detingut 180 persones

RedaccióActualitzat

El president de Xile, Sebastián Piñera, ha acordat declarar l'estat d'emergència després de reunir-se amb els ministres d'Interior i de Defensa, Andrés Chadwick i Alberto Espina, al palau de La Moneda.

Aquesta mesura excepcional s'ha declarat després que les protestes al carrer per la pujada del preu del bitllet de metro s'hagin radicalitzat.

Segons dades del govern, s'han danyat almenys 19 estacions de metro i 16 autobusos i s'ha detingut 180 persones.

Inici de les protestes

Dilluns passat centenars de persones, sobretot estudiants de secundària i universitaris, van començar aldarulls per diversos punts de la ciutat de Santiago. Aquestes protestes, que han anat augmentant al llarg de la setmana, s'han iniciat després que l'Estat hagi augmentat en 30 pesos el bitllet de metro, que actualment costa 830 pesos (1,04 euros).

Els protestants han protagonitzat diversos enfrontaments amb la policia i s'han colat en massa a les estacions de metro sense pagar durant tota la setmana. Divendres passat, però, les protestes es van radicalitzar.

 

Els manifestants durant una de les protestes a la ciutat de Santiago (Reuters)

 

Diversos grups de manifestants més violents han cremat i destruït mobiliari urbà, i algunes de les estacions de metro de la ciutat han quedat destrossades. A més a més, els enfrontaments directes entre els manifestants i la policia han anat augmentant, cosa que ha provocat el caos a la ciutat de Santiago de Xile.

Un manifestant és detingut durant les protestes (Reuters)

 

A conseqüència de les destrosses, el metro de la ciutat va tancar totes les seves estacions divendres i gairebé tres milions de persones es van quedar sense el seu mitjà de transport habitual, cosa que va provocar el col·lapse del trànsit a la capital.
 

Un carrer de la ciutat després de les barricades (Reuters)

 

La resposta del govern

Després de l'augment de la tensió entre els manifestants i les forces de seguretat de l'Estat, el president del país, Sebastián Piñera, ha declarat l'estat d'emergència i ha nomenat el general Javier Iturriaga del Campo cap de la Defensa Nacional en les zones més afectades.

Piñera va anunciar l'adopció d'aquesta mesura a través d'una cadena nacional, segons recull l'agència EFE:

"Davant dels greus i reiterats atacs i atemptats contra les estacions i les instal·lacions del metro de Santiago, contra l'ordre públic i la seguretat ciutadana, he decretat l'estat d'emergència. L'objectiu és molt simple però molt profund: assegurar l'ordre públic, la tranquil·litat dels habitants de la ciutat de Santiago, protegir els béns tant públics com privats i, per sobre de tot, garantir els drets de tothom."

 

Conseqüències de l'estat d'emergència

L'aplicació d'aquesta mesura excepcional implica el control militar de les zones afectades, és a dir, totes aquelles que pertanyen a la Regió Metropolitana (província de Santiago i Chacabuco, i les comunes de Puente Alto i San Bernardo).

A més a més, també afecta les llibertats individuals i col·lectives, ja que es veu restringida tant la llibertat de mobilització com la de reunió durant 15 dies.

Piñera preveu frenar així les protestes que durant tota la setmana han portat la capital xilena a una situació de descontrol.

Anar al contingut