Una recerca sobre els bacteris que hi ha als xiclets enganxats a terra en diversos països del món, entre els premiats
Una recerca sobre els bacteris que hi ha als xiclets enganxats a terra en diversos països del món, entre les premiades (Pixabay)

Xiclets, rinoceronts i orgasmes guanyen els Nobel de la Ciència que "fan riure i pensar"

Investigadors de la Universitat de València i el CSIC són entre els premiats dels IG Nobel, vinculats a la Universitat de Harvard

Actualitzat

És més segur transportar els rinoceronts per l'aire posant-los cap per avall? Els orgasmes poden millorar la respiració pel nas? Les pudors produïdes pel públic al cinema tenen relació amb els nivells de violència, sexe, ús de drogues o paraulotes de la pel·lícula que estiguin mirant?

Estudis que intentaven respondre a aquestes preguntes i d'altres han rebut un premi IG Nobel, uns guardons que "volen ajudar la gent a descobrir coses sorprenents: tant coses que els facin riure com després, pensar".

Es tracta de recerca publicada en revistes científiques però amb un punt "inusual", tal com reinvindiquen des de l'organització:

"Les bones troballes també poden ser estranyes, divertides i fins i tot absurdes; també poden ser-ho les males troballes. Molta bona ciència rep atacs per la seva absurditat. Molta mala ciència és venerada malgrat la seva absurditat"

Premiats valencians

Un dels guanyadors és un estudi que analitza els bacteris que hi ha als xiclets enganxats a terra en cinc països del món, en una recerca publicada a la revista Scientific Reports. L'evolució dels microorganismes un cop a terra dona informació útil, segons els autors:

"Els resultats tenen implicacions per a una àmplia gamma de disciplines, inclosa la ciència forense, el control de malalties contagioses o la bioremediació de residus de xiclets".

La recerca la van dur a terme investigadors de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) de la Universitat de València i el CSIC. L'equip va agrair el premi tot versionant "All you need is love" dels Beatles:

Un altre dels premiats és un estudi sobre el transport aeri de rinoceronts negres suspesos pels peus. S'esperava que aquesta postura compliqués més la respiració dels animals, que viatgen adormits, que no pas la reclinació lateral, però els investigadors es van adonar que no era així, sinó que l'afavoria.

També va guanyar un premi un article que es pregunta si el sexe pot millorar la respiració en pacients amb obstrucció nasal. La recerca va descobrir que l'activitat sexual amb orgasme pot millorar la respiració pel nas en la mateixa mesura que l'aplicació d'un medicament descongestionant durant 60 minuts.

 

Guanyadors dels Nobel "reals" donen els premis

Altres premiats van ser una investigadora sueca que ha analitzat les variacions del ronc, els gemecs i xiscles dels gats en comunicar-se amb els humans; així com un estudi de diversos països sobre la correlació entre el nivell d'obesitat dels polítics d'un país i la corrupció que hi ha.

També es va guardonar una recerca per provar la hipòtesi que els humans van desenvolupar barba per protegir-se dels cops a la cara, i un nou mètode per al control de les paneroles dins dels submarins.

A la cerimònia, que va haver de ser en línia per la pandèmia, els premis els van entregar guanyadors dels premis Nobel reals.

Els premis els organitza la revista Annals of Improbable Research i els patrocinen dues associacions d'estudiants de la Universitat de Harvard. L'objectiu, afirmen, és "fer un reconeixement del que és inusual i honorar allò imaginatiu, a banda d'incrementar l'interès de la gent per la ciència, la medicina i la tecnologia".

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut