El president xinès Xi Jinping en un cartell de Wuhan davant del qual passen vianants amb mascareta (REUTERS/Aly Song)

Xi Jinping sobre el coronavirus: "És la urgència sanitària més gran" a la Xina

Metges xinesos detecten pacients donats d'alta que han tornat a donar positiu. Corea del Sud declara l'alerta màxima en disparar-se el nombre de casos

Actualitzat

El president xinès Xi Jinping ha assegurat que l'epidèmia de coronavirus és la "crisi sanitària més greu" que ha viscut la Xina des del 1949, any de la fundació de la República Popular. S'afegeix un nou motiu de preocupació ara que els metges s'han adonat que molts del pacients donats d'alta han tornat a donar positiu i poden infectar altres persones. Les autoritats han decidit tornar-los a posar en quarantena.

Amb tot, Xi Jinping ha dit a la televisió estatal que la crisi tindrà un impacte econòmic relatiu i que es mantenen els objectius de creixement.

Desinfecció en un centre comercial (REUTERS Handout)

Corea del Sud ha declarat l'alerta màxima després que s'hagin disparat les infeccions. L'OMS ​tem que el virus arribi al continent africà, on els sistemes sanitaris de la majoria dels països són febles. De moment, només a Egipte hi ha un cas confirmat.

Els ministres de Finances i governadors dels bancs centrals dels països del G20 estan reunits a Riad, a l'Aràbia Saudita, per valorar els riscos que la crisi del coronavirus pot tenir per a l'economia mundial i prendre mesures.

Xina, minimitzar l'impacte econòmic

Mentrestant, els casos de contagi continuen creixent a Wuhan i la província de Hubei, epicentre de l'epidèmia.

"És la que s'estén més ràpidament, amb més infectats, i és difícil de prevenir i controlar."

A la resta de la Xina, els nous contagis van a la baixa. En aquest sentit, el president Xi Jinping ha manifestat, davant del comitè permanent del politburó del Partit Comunista xinès, que vol que les empreses i fàbriques tornin, "de forma ordenada", a reprendre l'activitat per minimitzar l'impacte econòmic d'aquesta crisi. Una reunió que s'ha fet per videoconferència.

"La nació xinesa ha experimentat moltes proves dures en la seva història, però mai s'ha vist desbordada. En canvi, s'ha tornat més resolutiva, ha crescut i s'ha aixecat davant les adversitats."

Xi Jinping també ha reconegut algunes "llacunes" en la resposta que s'ha donat per combatre l'epidèmia i ha estat contundent: treball sense descans i control efectiu de la informació.

"Ara és el moment crucial per frenar la propagació."

"Cap victòria ha de ser anunciada a la lleugera, tret de la que sigui total." "La comunicació a través dels mitjans ha de millorar i ser més efectiva."

El balanç d'afectats pel Covid-19 a la Xina és de prop de 77.000 infectats des del 23 de gener, amb 2.444 morts. En un sol dia s'han confirmat 659 casos, i 99 persones han mort, la majoria a la zona de Wuhan, a la província de Hubei.

Corea del Sud: alerta màxima

A Corea del Sud, el segon país amb més infectats després de la Xina, el president Moon Jae-in ha declarat l'alerta màxima davant del nombre creixent d'infectats pel virus. Hi ha 602 casos confirmats de coronavirus, dels quals 166 s'han declarat en un sol dia. Sis persones han mort.

"L'epidèmia del Covid-19 està en un moment decisiu. Els pròxims dies seran crucials."

El focus principal de contaminació és la secta protestant Shinxeonji, a la qual pertanyen 300 dels infectats i on hi ha hagut les sis víctimes mortals registrades al país, 4 aquest diumenge. La principal portadora del virus, una dona de 61 anys, havia participat, com a mínim, en 4 oficis religiosos abans de ser diagnosticada.

Membres de la secta protestant on s'ha detectat la meitat dels infectats de Corea del Sud (REUTERS Kim Hong-ji)

Evitar l'efecte taca d'oli

A més, 18 membres d'aquesta secta coreana, que han donat positiu, havien estat de pelegrinatge a Terra Santa. Israel, que ha detectat un infectat, ha imposat més mesures de control d'entrada al país.

També genera inquietud la multiplicació dels casos de coronavirus a l'Iran, on ja n'hi ha 43, dels quals 14 s'han confirmat aquest diumenge. Turquia, Jordània, el Pakistan i l'Afganistan han tancat les fronteres i han restringit els intercanvis amb l'Iran, "de forma temporal", han dit. Aquesta república islàmica ha pres mesures dràstiques després de tres noves morts en un dia, d'un total de 8. Des de dissabte s'ha ordenat tancar els centres educatius a 14 províncies, inclosa la capital, Teheran.

 

Del Japó a Itàlia

Però el control d'aquest virus no és fàcil. El creuer Diamond Princess, en aigües japoneses, és el segon lloc, -que no país-, on s'han declarat més casos de coronavirus, 691, amb tres 3 morts. Al Japó hi ha ara mateix 146 persones infectades, l'última, una passatgera del creuer que dimecres havia tornat en tren a casa seva després d'haver donat negatiu a les proves. Una vintena d'aquests creueristes que els van deixar tornar a casa podrien no ser segurs.

A Europa, la propagació del virus que s'està produint al nord d'Itàlia, on ja són 150 els infectats i 3 les víctimes mortals, preocupa les autoritats sanitàries.

Però l'OMS tem que el virus arribi a l'Àfrica. Al continent africà, només a Egipte s'ha confirmat un cas, però si les infeccions s'estenguessin, la majoria de països no tenen uns sistemes sanitaris prou potents per fer front a l'epidèmia d'una manera eficaç.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutXina
Anar al contingut