"Xi Jinping, dimissió": escalada en la protesta contra la política covid zero a la Xina

Joves estudiants xinesos desafien el règim en diverses ciutats del país i reclamen llibertat d'expressió i "la fi de la dictadura"

RedaccióActualitzat

Milers de manifestants protesten a la Xina contra la política de covid zero implementada per Xi Jinping després que deu persones van morir en l'incendi d'una zona confinada a la qual no van poder accedir equips d'emergència per les restriccions sanitàries.

Les autoritats xineses s'han apressat a negar-ho, però el cert és que s'han registrat vigílies de protesta les nits de dissabte i diumenge a diverses ciutats que s'han allargat fins a la matinada.

A Pequín, un centenar de joves continuen la protesta al carrer, malgrat que els agents de seguretat han intentat tapar les pancartes amb jaquetes, i els eslògans contra el règim, amb pintura negra.

 

 

Els manifestants han intentat continuar la protesta a la plaça de Tiananmen. Però la policia els ha aturat i els ha desviat sense que hagin pogut ni acostar-se.

A Xangai, centenars d'estudiants universitaris han encès espelmes per plorar els morts i han aixecat fulls de paper en blanc, un símbol usual en les protestes contra la censura.

Vigília a Pequín en protesta per les estrictes mesures covid zero
Vigília a Pequín en protesta per les estrictes mesures covid zero (Reuters / Thomas Peter)

Grups d'estudiants coregen consignes contra el totpoderós secretari general del Partit Comunista Xinès, Xi Jinping, i contra l'obligatorietat de fer-se proves de la covid. També carreguen contra l'opressió del règim xinès i reclamen més llibertat.

També hi ha hagut protestes a Wuhan, l'epicentre del primer brot de coronavirus el 2019. En aquestes imatges es veu com la policia s'ha endut detingudes algunes de les persones que es manifestaven al carrer:

 

A Chengdu, la capital de la província de Sichuan, un gran nombre de manifestants criden a l'uníson proclames contra el Partit Comunista i contra el líder del país i reclamen la fi de la dictadura. També demanen que hi hagi llibertat d'expressió i es respectin els drets humans.

 

Diversos vídeos difosos a les xarxes socials mostren com alguns habitants desafien l'estricta política contra el coronavirus, uns moviments que alguns testimonis entrevistats per mitjans internacionals qualifiquen de "sense precedents".

A Pequín també hi ha hagut detencions, una davant del corresponsal de TV3 a la Xina, Francesc Canals:

 

En paral·lel, el nombre de contagis per coronavirus registra xifres rècord al país. Malgrat la política de covid zero imposada per Xi Jinping, la Xina ha registrat més de 40.000 casos nous de covid arreu del país les últimes hores, segons la comissió nacional de salut del país.

Protesta a Pequín contra les draconianes mesures de confinament per la covid al país
Protesta a Pequín contra les draconianes mesures de confinament per la covid al país (Reuters / Thomas Peter)

Disposats a relaxar mesures

Les autoritats xineses han anunciat que relaxaran per etapes el confinament anticovid sever decretat des del mes d'agost a la regió uigur de Xinjiang, després de les protestes dels darrers dies.

Almenys 10 persones van morir en l'incendi d'un edifici dijous a la capital, Ürümchi, una tragèdia que, segons els vídeos difosos a les xarxes socials, es va agreujar pels tancaments anticovid. Els equips d'emergència haurien tingut problemes per ajudar les víctimes a causa d'aquestes mesures.

Ürümchi té una població de prop de 4 milions de persones, i està sota un confinament estricte des de fa tres mesos. Les autoritats locals han anunciat avui que alleujaran el confinament, però només en barris considerats de baix risc.

 

 

ARXIVAT A:
XinaCovid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut