Els reis d'Espanya amb el president xinès i la seva dona davant del Palau Reial (Reuters)
Els reis d'Espanya amb el president xinès i la seva dona davant del Palau Reial (Reuters)
Madrid

Xi Jinping, de visita a Espanya, anuncia que obrirà portes a inversors internacionals

El president xinès demana suport enfront el proteccionisme de Trump i diu que tots els que estiguin al seu costat se'n beneficiaran

RedaccióActualitzat

El president de la Xina, Xi Jinping, és de visita oficial a Espanya, la primera d'un cap d'estat xinès en 13 anys. Els reis Felip i Letícia els han rebut, ell i la seva dona, al Pati d'Armes del Palau Reial, amb honors militars. Aquesta cerimònia és l'acte més solemne de l'estada oficial de Xi Jinping a Espanya, on firmarà diferents acords econòmics i comercials.

Al Senat, el mandatari xinès ha presidit una sessió extraordinària on ha anunciat que obrirà els mercats del seu país als inversors estrangers i que avançarà en els drets per garantir la propietat intel·lectual. La Xina reforça així el seu missatge d'obertura comercial, en una clara confrontació amb el proteccionisme de Donald Trump. Xi Jinping aposta per agilitzar l'accés al mercat i vaticina que els turistes xinesos superaran el mig milió a l'estat espanyol en el futur.

 

Xi Jinping durant el seu discurs al Senat (EFE)

 

En el seu discurs, Jinping ha presumit d'aliances per intentar convèncer el govern espanyol perquè li doni suport contra la política proteccionista dels Estats Units. Sense fer cap al·lusió directa a Trump, el president xinès ha explicat que un centenar de països i 40 organitzacions estan amb ells. I ha subratllat que el seu país s'esforçarà per obrir-se a l'exterior i que tots els que estiguin al seu costat se'n beneficiaran.

"Ens trobem en una inestabilitat i una incertesa sense precedents, amb la humanitat situada en una cruïlla [entre el lliure comerç i el proteccionisme]. I per resoldre aquesta cruïlla fa falta la col·laboració i la unitat de tota la comunitat internacional per aconseguir més consensos i aportar més energia positiva perquè el món es desenvolupi d'una manera correcta (···) Hem de construir junts el futur i estrènyer els vincles d'amistat"

Després del discurs al Senat, el president de la Xina ha tingut una trobada amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al palau de la Moncloa.

Els dos països firmen diferents acords de cooperació. Un d'ells és el subscrit per Abengoa amb les empreses xineses ICBC i Shanghai Electric (SEC) i també amb la saudita Acwa. Es tracta d'un acord per explorar el desenvolupament de futurs nous projectes d'energia en una planta termosolar de Dubai, que serà la més gran del món.

 

Pedro Sánchez rebent el president de la Xina al palau de la Moncloa (EFE)

 

Abans de l'acte al Senat, Xi Jinping s'ha adreçat a l'Ajuntament de Madrid, on ha rebut la Clau d'Or de la ciutat de mans de l'alcaldessa, Manuel Carmena. Ha dit que es tracta d'una ciutat "inoblidable" que va visitar fa 20 anys i que representa la "porta a Europa". Espanya és la seva primera parada en la seva gira per diferents països europeus.

 

Xi Jinping rep la Clau d'Or de Madrid de mans de l'alcaldessa (Reuters)

 

Per cert que, durant l'acte del Senat, Xi Jinping ha revelat al president de la cambra, Pío García-Escudero, que als anys 60 va llegir "El Quixot" de Cervantes, en plena Revolució Cultural xinesa, quan el llibre estava prohibit al seu país. "Estava prohibit llavors, i potser no era una traducció molt bona, però el vaig llegir", ha explicat García Escudero. La primera traducció oficial de l'obra de Cervantes al xinès es va fer el 1978.

 

Catalunya exporta una quarta part de les exportacions

Cap altra comunitat autònoma de l'estat espanyol exporta tant com Catalunya a la Xina. Encapçala la llista amb un 23,8%, segons l'asseguradora de crèdit Solunion. Després de Catalunya figuren Andalusia (22,2%) i Madrid (15,2%).

Les exportacions de productes espanyols a la Xina podrien incrementar-se en 395 milions d'euros el 2019 en relació a aquest any, gràcies a la venda de derivats dels minerals, la carn i la maquinària, segons aquest estudi. Aquest increment suposaria arribar prop dels 7.000 milions anuals, segons informa la companyia.

L'increment de les exportacions respon, segons Solunión, a la recuperació de l'economia espanyola i a l'augment del poder adquisitiu del consumidor xinès.

 

Vianants en un carrer de Pequín i, al fons, una pantalla amb la bandera xinesa (Reuters)

 

Els productes industrials i de tecnologia suposen al voltant del 70% (3.200 milions) de la producció enviada al gegant asiàtic fins el setembre. Destaca la venda de coure i productes semielaborats d'aquest metall, i els equips i components d'automoció.

El mercat xinès ha mostrat un "interès creixent" per la carn porcina espanyola, que va arribar a 324 milions en vendes al país asiàtic durant els nou primers mesos d'aquest any, i també per la moda per a dona, amb 247 milions en el mateix període.

 

ARXIVAT A:
XinaFelip VIMonarquia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut