Xi Jinping convida Pedro Sánchez a la Xina després de la proposta xinesa de mediació a Ucraïna

La cimera entre tots dos a Pequín serà dies després que el president xinès es reivindiqués a Moscou com a mediador en la guerra d'Ucraïna, i tres mesos abans de la presidència espanyola de la UE

Redacció/AgènciesActualitzat

Pedro Sánchez i Xi Jinping es reuniran a Pequín la setmana que ve. El president xinès hi ha convidat el president del govern espanyol, segons ha confirmat la Moncloa aquest dimecres.

La invitació de Xi a Sánchez arriba tres mesos abans que Espanya assumeixi la presidència rotatòria semestral de la Unió Europea l'1 de juliol, i tot just després de la tornada del líder xinès de Moscou, on ha proposat un pla de pau per a Ucraïna i s'ha postulat com a mediador "imparcial" en el conflicte, malgrat mostrar gran sintonia amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin.

Xi i Putin han exhibit gran sintonia aquesta setmana a Moscou (Reuters/Sputnik Pavel Byrkin)

En declaracions a la Cadena Ser, Félix Bolaños, ministre de la Presidència, ha remarcat que el viatge de Sánchez a la Xina també és important per a Espanya "des del punt de vista econòmic i comercial".

La primera parada del viatge oficial a la Xina és dijous 30 a Hainan, on participarà en el Fòrum de Boao per a Àsia, de caràcter econòmic, que aplega una trentena de països asiàtics i del Pacífic.

L'endemà, Sánchez viatjarà a Pequín, on tindrà una trobada amb empresaris xinesos amb potencial inversor a Espanya i es reunirà amb Xi.


"Seran els ucraïnesos qui decidiran"

Des de Brussel·les, on ha arribat aquest matí per participar en el Consell Europeu, el president del govern espanyol ha dit que traslladarà a Xi que "seran els ucraïnesos els que decidiran les condicions" per a la pau a Ucraïna.

També la necessitat de respectar la legislació internacional i la integritat territorial ucraïnesa. 

Sánchez, d'altra banda, ha defensat que la invitació del president xinès és un "reconeixement internacional" a Espanya.

L'1 de juliol Espanya assumirà la presidència de torn de la UE (Europa Press/Nicolas Maeterlinck)

L'última trobada entre tots dos líders va ser fa quatre mesos, a Bali, en el marc de l'última cimera del G20. Aleshores, el president espanyol ja va traslladar al líder xinès la seva voluntat d'impulsar les relacions entre la UE i la Xina durant la presidència espanyola, el segon semestre de l'any.

A més, Sánchez va demanar a Xi que actués "com a potència estabilitzadora" i utilitzés la seva relació amb Rússia per aturar la invasió d'Ucraïna.

Quatre anys abans, el novembre de 2018, el president del govern espanyol havia rebut el president xinès a La Moncloa, en un context internacional ben diferent. 

Sánchez va rebre Xi Jinping a La Moncloa el novembre de 2018 (Europa Press/Oscar J. Barroso)

Sánchez, que ha visitat Kíiv dues vegades des de l'inici de la invasió russa i ha expressat el seu "suport incondicional" al president Volodímir Zelenski, podrà conèixer de primera mà el pla de pau per a Ucraïna que Xi va proposar a Moscou i que Putin ha elogiat.

En confirmar la invitació de Xi, Bolaños ha volgut remarcar que "la Xina té un paper clau en la seva possible mediació en la guerra d'Ucraïna".


De Brussel·les a Pequín passant per Santo Domingo

Sánchez tanca aquesta setmana de la moció de censura de Vox amb una intensa agenda internacional, que ha començat aquest dijous amb un esmorzar a Brussel·les amb Alexander De Croo, el primer ministre de Bèlgica, que assumirà la presidència de la UE al gener, agafant el relleu a Espanya.

La trobada ha estat prèvia al Consell Europeu, la cimera de caps d'estat i de govern de la UE, que es fa aquest dijous i divendres, amb Ucraïna com a tema destacat damunt la taula.

Des de Brussel·les, el president del govern espanyol volarà directament a Santo Domingo, on divendres i dissabte es fa la Cimera Iberoamericana, la primera de caràcter presencial des de l'esclat de la pandèmia, fa tres anys.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaPedro SánchezXinaUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut