Barcelona

Xavier Domènech qualifica Torra de "conservador" i "excloent"

RedaccióActualitzat

Xavier Domènech, portaveu de Catalunya en Comú-Podem, ha dit que no celebraran aquest nou govern perquè considera que "les coses s'haurien pogut fer infinitament millor". Ha retret a ERC i la CUP que decideixin fer president un exponent del "catalanisme conservador". Quim Torra, ha dit, representa una visió de Catalunya "exclusiva i excloent".

"No votarem mai contra nosaltres mateixos, contra qui diem defensar."

En la seva intervenció aquest dilluns al ple del Parlament, el líder de Catalunya en Comú- Podem ha insistit a fer diverses preguntes al candidat Quim Torra que, segons el dirigent comú, no va respondre dissabte:

"Vaig preguntar dissabte què pensa dels espanyols. I li faré la pregunta d'una altra manera: què pensa dels catalans? Perquè al final la resposta a aquesta pregunta és saber què pensa vostè del conjunt dels catalans i catalanes, d'aquella majoria que, amb diferents intensitats, se senten també espanyols."

"Pensa mirar al futur amb tot el país o només amb una part? La Catalunya de Frederica Montseny és la seva, senyor Torra? Companys entenia què era el poble català i que porta totes les històries d'Espanya. Aquesta és la meva Catalunya, la de les classes populars, vingudes d'arreu. Els migrants dels 60 no es van integrar a Catalunya, la van construir."

 

I ha concretat altres qüestions que li agradaria que Torra contestés:

"Faran una política fiscal progressista? Sí o no? Consolidaran les retallades fetes des del govern Mas? Sí o no? Abaixaran el 30% les taxes universitàries? Sí o no? Aquest govern durarà cinc mesos? Sí o no?"

 

 

Xavier Domènech ha preguntat a Torra si el seu govern durarà només cinc mesos, motiu pel qual ha augurat que el nou executiu no farà els seus objectius, per "incompliment" i per "incapacitat". Segons Domènech, l'elecció de Torra com a presidenciable "inhabilita" el "discurs" que assegura que l'independentisme és "transversal". En conseqüència, el cap de files de Catalunya en Comú-Podem s'ha mostrat pessimista de cara al compliment de les accions del nou executiu.

 

Torra: "És català tot aquell que viu i treballa a Catalunya"

En la rèplica, Quim Torra ha demanat que, en aquesta legislatura, Catalunya en Comú-Podem contribueixi a donar suport a les lleis socials que reclama el grup que encapçala Xavier Domènech i que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional. "Esperem tenir-los al costat", ha dit Torra.

Sobre què pensa dels catalans, el candidat ha fet aquesta reflexió:

"Sí, és català tot aquell que viu i treballa a Catalunya. Sí, som un sol poble. I sí, som hereus de Companys i Frederica Montseny. Esclar que sí. I ho som també de Francesc Cambó. El catalanisme és un moviment molt transversal i ha estat així tota la història" (···) "Nosaltres, com a progressistes, estarem sempre al costat del progressisme. No en tinguin cap dubte."

Tot seguit, Domènech ha intervingut per afirmar amb rotunditat que no ha respost cap de les preguntes que li ha fet: "És evident que el Tribunal Constitucional ha estat un obstacle, però també l'han fet servir com a excusa, moltes vegades. Hi ha lleis com la de la infància que s'haurien pogut desplegar i no s'han desplegat."

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés catalàUnides PodemEn comú
Anar al contingut