Wuhan celebra el dia dels morts a la Xina amb la sospita que hi va haver 40.000 morts
Ciutadans de Wuhan fent ofrenes florals aquest dissabte per commemorar el dia dels difunts (Reuters)

Wuhan celebra el dia dels morts xinès amb la sospita que hi va haver 40.000 morts

Un equip de TV3 entra a l'epicentre de la pandèmia de coronavirus, que ha estat 2 mesos i mig en confinament

Actualitzat

En el dia dels morts a la Xina, el Qing Ming, el país s'ha paralitzat durant tres minuts, aquest dissabte al matí, per dedicar-los a la memòria de les més de 3.300 víctimes mortals del coronavirus reconegudes oficialment.

Encapçalant aquesta mostra de dol nacional i des de la porta Xinhua de la Ciutat Prohibida de Pequín, davant la plaça Tiananmen, el president Xi Jinping al capdavant dels principals dignataris del Partit Comunista.
 

El president de la Xina, Xi Jinping, i altres dirigents, commemorant el dia dels morts a Pequín (Reuters)

Cotxes, trens i vaixells han fet sonar clàxons i sirenes, tres minuts de record respectuós, mentre totes les banderes onejaven a mig pal.


TV3, a Wuhan

A la ciutat de Wuhan, epicentre de la pandèmia, un equip de TV3 ha pogut constatar aquest dissabte que el dol ha estat encapçalat pel personal sanitari.

També que per a la majoria dels habitants d'aquesta ciutat, la tradició d'aquest dia ha topat amb l'obligació de resoldre necessitats bàsiques.
 

Cua per entrar en un supermercat, aquest dissabte a Wuhan

Només cinc persones poden entrar per torn al supermercat, la cua és llarga i s'ha de mantenir la distància.

Aquí porten han estat dos mesos i mig en confinament que ha escanyat l'economia de les famílies, i qui pot intenta ingressar uns iuans.

Encara sota el ferri control dels voluntaris de la comunitat, els petits negocis intenten obrir, mentre els restaurants amb poc espai només poden vendre menjar per emportar.
 

Potser hi van morir 40.000 persones

Alguns càlculs fets a Wuhan contradiuen els 2.567 morts pel coronavirus comptabilitzats oficialment.

Aquests càlculs alternatius es basen en la projecció del nombre de cremacions i d'urnes subministrades a les funeràries, i situen una possible xifra de morts en 40.000.

Moltes van poder passar ja al principi del brot, i no haurien estat diagnosticades i, per tant, no s'haurien comptabilitzat.

 

Escepticisme entre els ciutadans

L'equip de TV3 ha parlat amb moltes persones que no es creuen les dades oficials:

Deng Qihao: «Al gener, ens faltaven tests. Vaig sentir els rumors sobre les xifres. Al principi de la crisi, les xifres del recompte no són certes.»

Li Hao: «Penso que en la primera fase del brot, va ser tot molt sobtat. Molts mecanismes i mesures era la primera vegada que s'establien. Algunes persones no van rebre tractament a temps.»

Chen Zhen: «Em crec la meitat de tot plegat, tinc dubtes. Penso que molts pacients no van ser comptabilitzats. Encara estic preocupada quan surto al carrer. Però necessito anar a comprar.»

Aquest dissabte la principal ocupació era acumular compres setmanals, ara que la població pot anar tornant gradualment a la feina i dimecres que ve, 8 d'abril, s'acaba el confinament de la ciutat. Els habitants de Wuhan podran sortir-ne, per primer cop des del 23 de gener.

Un grup de persones fent-se fotografies a la vora del riu, aquest dissabte a Wuhan (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut