Woody Allen, a Barcelona: "Tant me fa el que diguin del meu cinema quan sigui mort"

El cineasta arriba a la capital catalana per estrenar la seva darrera pel·lícula, "Golpe de suerte", i actuar al Festival Jazz de Barcelona

Ismael Martín / Anna F. RaichsActualitzat

Woody Allen és aquests dies a Barcelona per partida doble: la preestrena de la seva darrera pel·lícula, "Golpe de suerte", i per participar en el Festival Jazz de Barcelona aquest dilluns i dimarts.

El cineasta novaiorquès ha arribat lúcid i distès. "Tant me fa el que puguin dir del meu cinema quan sigui mort", ha afirmat en una entrevista a TV3 després de presentar davant de la premsa la que és la seva cinquantena estrena cinematogràfica.

"No penso que Shakespeare esperés comentaris de la seva obra quan ja era a la tomba", ha ironitzat, i també ha confessat: "No deixaré mai d'escriure, perquè soc feliç escrivint obres de teatre o llibres".

Preguntat per si tornarà a fer una altra pel·lícula, respon: "És molt costós trobar els diners per fer una pel·lícula, però sempre acaben arribant i és molt temptador".

"Coup de chance' --o "Golpe de suerte", en la seva versió en espanyol-- s'estrenarà als cinemes d'aquí a dues setmanes, però Allen ja va participar aquest diumenge en la preestrena al cinema Aribau, que va omplir de gom a gom amb 1.200 persones.

El film es va estrenar al festival de cinema de Venècia ara fa dues setmanes. Woody Allen hi va tornar a trepitjar la catifa vermella després d'anys de no fer-ho i enmig de les protestes del moviment Me Too, que havien demanat als organitzadors del festival no presentar films de directors acusats d'abusos sexuals, com Allen, Roman Polanski i Luc Besson. 

Woody Allen, aquest dilluns a Barcelona (Ismael Martín Amorós/CCMA)

"Coup de chance", "com un director europeu"

La nova pel·lícula d'Allen és un film divertit, un embolic tragicòmic entre els tres protagonistes que agafa el relleu de "Match point". L'atzar i la sort tornen a definir la vida dels personatges, perquè "la vida és atzar, és tenir sort".

Precisament, a punt de fer 88 anys, i malgrat les acusacions d'abusos sexuals a Dylan Farrow, filla d'Allen i Mia Farrow, el cineasta considera que la vida, i l'atzar, l'han tractat bé: "He tingut una vida molt afortunada, amb una família meravellosa, amb molta salut i també en la meva carrera professional", ha assegurat. I ha afegit: "He estat sempre en el lloc correcte i en el moment adequat; vaig néixer als Estats Units durant la guerra en lloc de fer-ho a Europa i haver mort; vaig néixer a Nova York, la millor ciutat del món, en lloc de Texas, que m'hauria obligat a treballar amb vaques o cavalls".

"Coup de chance" és la primera pel·lícula que Woody Allen ha rodat en francès a París, un fet que l'ha fet sentir "com un director europeu".

D'aquesta manera, el cineasta novaiorquès tanca un cercle d'admiració per tots aquells directors de cinema europeus que ha seguit des de jove, de Vittorio de Sicca a Ingmar Bergman: "M'he fet un regal."  

"He intentat fer pel·lícules que respectessin el cinema i l'audiència", afirma, considerant que sempre ha volgut "contribuir en el món del cinema amb pel·lícules que arribessin a un públic intel·ligent".

Woody Allen, durant l'entrevista amb TV3 (Ismael Martín Amorós/CCMA)

Dos concerts al Festival de Jazz de Barcelona

Tot just davant de l'hotel on Woody Allen s'ha assegut per fer l'entrevista amb TV3 hi ha el Teatre Tívoli. És aquí on aquest dilluns actua amb la seva New Orleans Jazz Band, obrint la 55a edició del Festival de Jazz de Barcelona. "Em sento més bon cineasta que músic", ha constatat, després de reflexionar sobre les dues grans passions de la seva vida.

"Si hagués nascut amb un gran do pel jazz hauria estat un gran músic de jazz, però no ha estat el cas", ha reconegut. "Ho faig tan bé com puc, però, si hagués pogut escollir des d'un primer moment, si hagués tingut talent, possiblement m'hauria agradat ser músic, perquè el talent musical és el millor talent que tinc."

Amb el seu clarinet, l'artista i la formació reviuran grans moments del gènere, al costat de Simon Wettenhall (trompeta i direcció musical), Kevin Dorn (bateria), Jerry Zigmont (trombó) i Josh Dunn (banjo). Oferiran dos únics concerts, amb les entrades gairebé exhaurides. 

El Festival de Jazz de Barcelona també comptarà amb una programació que portarà a la ciutat Chucho Valdés, Bebel Gilberto, Clara Peya, Andrea Motis i Ariel Roth amb Kiko Veneno, entre d'altres.

 

ARXIVAT A:
CinemaMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut