Woodstock: la llegenda fa 50 anys

El festival hippie de la pau i la música va ser la llavor dels que es fan ara

Actualitzat

Han passat 50 anys del festival de música més icònic del tots els temps: Woodstock.

A pocs quilòmetres de Nova York, milers de joves van viure durant tres dies una autèntica festa del rock i del hippisme.

Van ser tres dies de pau i música, com anunciava el mateix cartell, en una granja als afores de Nova York que van atraure més de 400.000 joves

Sobre l'escenari, autèntiques llegendes com Jimmy Hendrix, Janis Joplin, Carlos Santana i The Who.

També hi van actuar Crosby, Stills, Nash & Young, Ravi Shankar, Arlo Guthrie, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Sly & The Family Stone, Jefferson Airplane, Joe Cocker, The Band...

32 actuacions van posar la banda sonora d'una trobada que cridava contra les guerres, especiament contra la del Vietnam.

 

Hendrix va tancar l'espectacle musical amb l'himne nord-americà sonant amb la distorsió de la seva guitarra elèctrica. "Star spangled banner" va acabar sent el tema més recordat del festival.

John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfeld i Michael Lang van ser els quatre joves que van organitzar el Woodstock Music & Art Fair. El 1969, cap d'ells tenia més de 26 anys.

 

Però malgrat l'èxit que l'ha catapultat, l'organització va ser un autèntic caos. La pluja el va convertir l'espai en un autèntic fangar.

L'allau de persones que hi van anar –es van superar totes les previsions– va provocar cues quilomètriques. Molts no van aconseguir ni tan sols arribar-hi. Els que sí que ho van fer van patir les pèssimes previsions d'aigua i menjar.

Alguns dels artistes van haver d'arribar-hi en helicòpter.


Però això no va impedir que Woodstock passés a la història com un espai de convivència pacífica. El sexe i les drogues hi van ajudar.

L'estela que va deixar va ser possible gràcies al documental dirigit per Michael Wadleigh i muntat per Martin Scorsese. Estrenat el 1970, va guanyar l'Oscar al millor documental.

La cinta va immortalitzar el festival, el va salvar econòmicament i el va convertir en llegenda.

 

Woodstock va ser l'inici dels grans festivals que coneixem avui i un fenomen clau de la contracultura nord-americana dels anys 60.

L'intent, però, de fer un festival commemoratiu per celebrar aquest 50è aniversari ha fracassat.

El macrofestival amb què aquests dies s'havia de commemorar l'aniversari es va cancel·lar fa poc, però això no ha eclipsat la importància de l'efemèride.

 

ARXIVAT A:
Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut