Woodstock, 50 anys després del mític festival, reunirà estrelles actuals i del 69

Les novetats: un concert intergeneracional, nova localització, més higiene, "glamping". Les entrades, a la venda a partir de febrer
Woodstock, 50 anys després del mític festival, reunirà estrelles actuals i del 69

Woodstock, 50 anys després del mític festival, reunirà estrelles actuals i del 69

Les novetats: un concert intergeneracional, nova localització, més higiene, "glamping". Les entrades, a la venda a partir de febrer
Actualitzat
TEMA:
Cultura popular
Dos hippys a Woodstock 1969, 400.000 persones van assistir al mític concert (Wikimedia Derek Redmond and Paul Campbell)

Dos hippys a Woodstock 1969, 400.000 persones van assistir al mític concert (Wikimedia Derek Redmond/Paul Campbell)

El festival de música i art de Woodstock, un dels festivals de rock més famosos i potser el més icònic, ja té mig segle d'història. El 1969 se'n va fer la primera edició, i ara, després de cinquanta anys, se'n farà una nova edició commemorativa.

Més de mig milió de persones es van aplegar en una granja de Bethel, a Nova York, per viure tres dies intensos de música. Enmig de la guerra del Vietnam, Woodstock es va convertir en la icona d'una generació de nord-americans que parlaven de pau i amor i que estaven en contra de la guerra.

 

Entrada del festival de Woodstock de l'agost del 1969 (Reuters)

 

Aquest any, de nou, hi haurà tres dies de música a l'agost, que inclouran hip-hop, pop i algunes bandes hereves del festival original. No hi seran, però, grans estrelles com Janis Hoplin i Jimi Hendrix, que van morir a la dècada dels setanta, amb només 27 anys.

Les novetats: una localització diferent, més higiene i la voluntat que sigui més intergeneracional. Les entrades estaran a la venda a partir del febrer.

 

Joe Cocker va actuar fent la seva versió de "A little help on my friends de Beatles". (Wikimedia: Derek Redmond/ Paul Campbell)

 

Festival intergeneracional

Michael Lang, cofundador i un dels productors de l'històric festival, ha anunciat que Woodstock 2019 tindrà lloc entre els dies 16 i 18 d'agost, però canviarà de lloc. No es farà al poblet de Bethel, al nord de l'estat de Nova York, sinó a la localitat de Watkins Glenn, també a l'estat de Nova York, coneguda per carreres de cotxes com les de la NASCAR.

L'elecció de Watkins Glenn ha estat perquè el lloc original, a Bethel, que el 1969 era una granja, s'ha convertit en un espai de concerts per a 15.000 persones que, segons Lang, "és preciós, però hi necessitaríem uns 4 quilòmetres quadrats de terreny, accessos i infraestructura".

 

La localitat de Bethel recorda que va ser la seu del mític festival de Woodstock (Wikimedia)

 

Els promotors volen que el concert sigui inclusiu amb la música actual però també hi participaran bandes del Woodstock original.

Lang no ha anunciat el cartell, però assegura que hi participaran més de seixanta músics en una quarantena de grups.

"Serà, principalment, el talent contemporani. Hi haurà hip-hop i rock, i també pop, així com algunes bandes hereves del festival original, i els que falten hi estaran representats i honrats."

Lang ha expressat el desig que el festival aplegui un públic intergeneracional, com en la celebració que es va fer el 1994 pels 25 anys.

Les condicions del concert seran molt més còmodes i higièniques. Entre les opcions d'allotjament hi haurà el "glamping", una tendència que combina el glamur i el càmping, és a dir, acampar, però amb un llit real, cadires o llum. Lang també ha dit que els lavabos portàtils seran més nets, espaiosos i de fàcil accés i "no es convertiran en vagons pudents".

 

Monument on es va fer el festival de Woodstock de 1969 on ara hi ha un espai de concerts (Wikimedia: Marc Holstein)

 

L'esperit de Woodstock

Molt diferent del Woodstock del 69. Després de més de tres dies de pluja, es van fer més de trenta actuacions, que van seguir de franc més de 400.000 persones acampades al fang. Durant tot el dia hi actuaven grups i artistes com Jimi Hendrix, Janis Joplin, Joan Baez, The Who, The Band, Grateful Dead, la Creedence Claerwater Revival, Joe Cocker o Carlos Santana. Per la pau i contra la guerra, hi va haver molta música, molt d'amor i sexe, i drogues.

 

El festival de Woodstock es va fer en un prat enfangat per la pluja de tres dies (Wikimedia: Derek Redmond /Paul Campbell)

 

Per Michael Lang, Woodstock va representar una forma de lluita, un esperit que cal recuperar.

"El festival original del 69 va ser una reacció del jovent de l'època davant les causes per les quals ens vam veure obligats a lluitar: els drets civils, els drets de les dones i el moviment antiguerra, i va donar pas a la nostra missió de compartir pau, amor i música."

"Avui tenim lluites semblants al nostre país, i una cosa que hem après és que la música té el poder de reunir la gent. Per tant, és hora de tornar a l'esperit de Woodstock, implicar-se i fer sentir les nostres veus. "

 

Encara que va ser conegut amb el nom de Woodstock, el festival del 1969 va tenir lloc realment a Bethel, uns 110 quilòmetres al sud de Woodstock i 144 quilòmetres al nord de la ciutat de Nova York.

El festival va ser documentat a la pel·lícula del 1970 "Woodstock", que va guanyar un Oscar.

 

ARXIVAT A:
Cultura popular Música