Roma

Wikileaks filtra informes que carreguen contra el Vaticà per ser un "poder antiquat i tancat"

La polèmica estesa per Wikileaks continua i esquitxa arreu. L'última víctima ha estat el Vaticà. Segons les informacions filtrades pel polèmic web i que publica aquest diumenge el diari "El País", els Estats Units consideren el Vaticà "un poder antiquat i tancat en si mateix". En aquests documents, encarregats per l'ambaixador nord-americà a la Santa Seu, també s'apunta a la comunicació com el punt més feble de la cúria vaticana.

Actualitzat
El Vaticà és un "poder antiquat i tancat". És el resum dels nous informes filtrats per Wikileaks, que carreguen contra la Santa Seu i la seva gestió. En els documents es descriu el número dos del papa, Tarcisio Bertone, com l'home que sempre diu "sí", i Federico Lombardi, cap de premsa del Vaticà, com un simple portaveu que no dóna forma als missatges del pontífex.

A més, també revelen que el papa Benet XVI és un dels principals opositors a deixar entrar Turquia a la Unió Europea. Segons les filtracions, l'any 2004, quan Joseph Ratzinger era encara cardenal, va defensar davant la UE la seva postura contrària a aquesta adhesió.

D'altra banda, els informes fan referència a la visita, l'any 2006, del papa a València, en la qual s'assegura que el pontífex va voler evitar la confrontació amb Zapatero i va evitar els temes calents, com el matrimoni gai, el divorci i l'avortament.

Wikileaks esquitxa el Regne Unit

Però els documents també parlen sobre una polèmica desfermada al Regne Unit com a conseqüència de l'oferiment del papa de reconvertir els anglicans que s'oposaven a la proposta d'ordenar com a bisbes les dones. Una situació que, segons ha filtrat el web, va fer posar en alerta l'ambaixador britànic al Vaticà, Francis Campbell, per por que els catòlics anglesos patissin represàlies. Segons Campbell, la proposta podia desfermar "violència i discriminació contra els catòlics" i incrementava "l'anticatolicisme latent" ja existent a Anglaterra. Tot plegat posava en risc l'estabilitat del país i suposava "una crisi preocupant per a la minoria catòlica d'Anglaterra, majoritàriament d'origen irlandès".

El Vaticà demana "prudència"

La resposta de la Santa Seu davant de les filtracions no s'ha fet esperar. El Vaticà ha assegurat que "sense entrar a valorar l'extrema gravetat de la publicació d'una gran quantitat de documents reservats i confidencials i les seves possibles conseqüències", aquestes valoracions no han sortit de la Santa Seu i, per tant, cal agafar-les amb "prudència".

Segons el Vaticà, aquests documents només reflecteixen l'opinió "d'aquells que els han redactat", i en cap cas mostren una realitat.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut