Els "papers de Panamà"
Els "papers de Panamà"

Wikileaks critica les formes i diu que només s'ha publicat un 1% dels "papers de Panamà"

Només s'han publicat 152 documents dels més d'onze milions que es van filtrar del despatx d'advocats panameny Mossack Fonseca

RedaccióActualitzat

La publicació diumenge 3 d'abril de la investigació feta pel Consorci Internacional de Periodistes (ICIJ) dels coneguts com a "papers de Panamà" ha destapat que un munt de personatges de la política, l'economia o la cultura de tot el món tenien diners en societats "offshores" o deslocalitzades al Panamà.

Però l'ICIJ només ha fet públics 152 documents dels més d'onze milions que té. Un detall que ha fet créixer les suspicàcies sobre la manera en què s'estan treballant les dades de la filtració dels clients del despatx de Mossack Fonseca.

Entre les veus més crítiques hi destaca Wikileaks. L'organització encapçalada per Julian Assange critica que només s'ha fet públic un 1% dels documents del bufet d'advocats panameny i acusa el consorci de periodistes de censurar el 99% restant. Amb ironia, Wikileaks afirma que el consorci ICIJ està compromès només un 1% amb el periodisme:

 

#PanamaPapers: If you censor more than 99% of the documents you are engaged in 1% journalism by definition.

— WikiLeaks (@wikileaks) April 6, 2016

I no ha quedat tot en una àcida crítica. Ha fet una pregunta oberta via Twitter per saber quanta gent vol que es publiquin la totalitat dels expedients del bufet d'advocats Mossack Fonseca i que siguin de lliure consulta. En només tres dies prop de 97.000 persones ja han demanat que siguin de lliure disposició:

 

3 days to go: With 86,987 votes counted over 95% demand full disclosure of #PanamaPapers https://t.co/1hi5FkmlJv

— WikiLeaks (@wikileaks) April 7, 2016

 

Una altra veu crítica és la de l'exambaixador britànic Craig Murray, que denuncia que la filtració dels "papers de Panamà" fixa l'atenció en els representants polítics de països enfrontats a Occident com Rússia, la Xina, Corea del Nord o Síria, mentre que passa de puntetes sobre els clients multimilionaris occidentals de Mossack Fonseca.

La raó, apunten, seria que darrere el consorci de periodistes hi ha el finançament de l'Agència d'Ajuda al Desenvolupament dels EUA (USAID) i la Fundació Societat Oberta (OSF) impulsada pel financer George Soros.

 

Claims that #PanamaPapers themselves are a 'plot' against Russia are nonsense. However hoarding, DC organization & USAID money tilt coverage

— WikiLeaks (@wikileaks) 6 d'abril de 2016

 

Els responsables de l'ICIJ van dir aquesta setmana que els "papers de Panamà" només són la punta de l'iceberg, perquè hi ha molts més despatxos d'advocats dedicats a crear societats deslocalitzades a tot el món. El que no diuen és que ells només han publicat un 1% de l'iceberg que ja ha sortit a la superfície.

 

 

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut