Imatge de la icona de WhatsApp dins un iPhone 5

WhatsApp prepara una nova manera de respondre els missatges: les "reaccions"

Després de mesos de rumors i filtracions, la novetat ha quedat confirmada per l'aparició d'un nou apartat en la configuració de les notificacions

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Contestar missatges sense escriure ni fer una nota de veu serà possible, ben aviat, a WhatsApp. Ens hem acostumat a les reaccions de Facebook, on podem respondre amb una simple emoticona sense haver d'acostar-nos al teclat, i també fa un temps que reaccionem amb cors als missatges d'Instagram per indicar que hem llegit i/o ens agrada el que hem rebut. Aquesta mecànica, que ja existeix a Telegram, està molt a prop de fer-se realitat, també, al servei de missatgeria més utilitzat a Catalunya, WhatsApp.

La nova funcionalitat ha quedat completament confirmada quan els mitjans especialitzats com Xataka Móvil, i els usuaris de la versió beta per iOS de l'aplicació (la versió en proves oberta al públic general per telèfons iPhone), han detectat l'aparició d'una nova opció a l'apartat de configuració de les notificacions. Aquesta novetat, però, ha tornat a fer-se invisible al cap de pocs dies. 
 

Apartat de configuració de les notificacions a WhatsApp en la versió beta per iOS
Durant uns dies, els usuaris de WhatsApp beta per iOS han pogut veure l'opció d'activar i desactivar les notificacions a les futures reaccions. (WABetaInfo)

Dins dels ajustaments de WhatsApp, sota el subgrup "Notificacions de grup", els usuaris de la versió beta pel sistema mòbil d'Apple, iOS, tenien visible l'opció per activar o desactivar les "Notificacions de reaccions". L'aparició d'aquesta novetat confirma una funció en què l'app de missatgeria de Meta, l'empresa paraigua de WhatsApp, Instagram i Faceboook, ja fa molts mesos que treballa, tal com apuntaven els rumors en mitjans de referència. 

El primer anunci sobre l'arribada de les "reaccions" a WhatsApp el va fer el portal especialitzat en filtracions i novetats d'aquesta aplicació de missatgeria, WABetaInfo, el setembre de l'any passat. A partir d'aleshores, i amb les filtracions següents, es va poder començar a veure com funcionaria aquesta nova manera d'interactuar amb els missatges dins els xats.
 

Com funcionaran les "reaccions"

Pel que s'ha pogut veure fins ara, el sistema de reaccions serà accessible tant en xats individuals com en xats de grup. Per activar-lo, caldrà prémer una estona sobre qualsevol missatge a què vulguem reaccionar. Aleshores, apareixerà una finestreta flotant que ens permetrà escollir qualsevol emoji: somriure, cor, cara de tristesa…

Un cop seleccionat l'emoji, aquest quedarà fixat com a reacció a la part inferior del missatge. Per tal de veure correctament la reacció, emissor i receptor hauran de tenir descarregada la versió actualitzada de l'app. Presumiblement, les reaccions no seran anònimes i, per tant, qualsevol persona d'un grup de WhatsApp podrà veure qui ha reaccionat, com i en quin moment. 

Tal com ha quedat confirmat amb els ajustaments de l'aplicació beta d'iOS, les reaccions també generaran notificacions i dependrà de cada usuari decidir si les vol mantenir o desactivar per tal de limitar la quantitat d'interrupcions i sons provinents de l'aplicació.
 

Com accedir a les novetats

Molt sovint, els desenvolupadors d'aplicacions comencen a introduir canvis i funcionalitats dins del codi (backend) sense arribar a fer-los visibles a la interfície (frontend). Mitjans com WABetaInfo fan el seguiment dels canvis navegant i investigant dins el mateix codi de l'aplicació, quan encara no són visibles de forma externa. D'aquesta manera troben abans que ningú els canvis en què treballa un servei sense que l'empresa els hagi anunciat de forma oficial.

No hi ha calendari oficial que indiqui quan les reaccions arribaran a tots els usuaris, ni si ho farà primer per als que utilitzen iPhone o telèfons amb Android, però l'aparició de les opcions de configuració en la versió beta per iOS indica que la nova funcionalitat podria estar molt a prop d'arribar i que ho faria primer per als usuaris del programa beta. 

Per començar a provar aquests canvis amb usuaris reals, és molt habitual que els desenvolupadors els apliquin en la versió prèvia de l'app, la coneguda com a versió beta. En el cas de WhatsApp, però, les versions beta estan limitades a grups que, ara mateix, tenen tancada l'entrada a nous usuaris tant per les seves versions d'iOS com per la d'Android.

Per accedir a l'entorn de proves de WhatsApp, doncs, cal esperar que Meta decideixi obrir de nou el programa beta de les seves aplicacions. La darrera obertura del programa per la versió d'iOS, la més reduïda, es va produir el juny de 2021, però les places disponibles per a nous usuaris es van esgotar ràpidament.

 

ARXIVAT A:
AppleWhatsAppTecnologia
Anar al contingut