Polèmica per l'ús de dades a WhatsApp
Madrid

WhatsApp i Facebook, multats per l'ús de dades personals sense consentiment

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades sanciona WhatsApp i Facebook amb 300.000 euros cada una per dues infraccions "greus"

Actualitzat

Multa de 600.000 euros a WhatsApp i Facebook -300.000 per a cada un - per intercanviar-se informació i vulnerar la llei espanyola i europea de protecció de dades. L'Agència Espanyola de Protecció de Dades els sanciona per haver cedit i tractat informació personal d'usuaris sense el seu consentiment.

En un comunicat, l'Agència, que els investigava, es refereix al canvi de política de privacitat de WhatsApp que obliga els nous usuaris a acceptar la cessió de dades a Facebook si volen fer servir l'aplicació, sense possibilitat d'oposar-s'hi.

"Es va realitzar sense oferir als usuaris una informació adequada i sense l'opció de mostrar la seva negativa (...) Ni tan sols se'ls oferia l'opció de negar-se al fet que les seves dades anessin cedides a Facebook per a les finalitats publicitàries o de millora d'experiència sense permetre instal·lar l'app en cas de no acceptar aquestes condicions"".

El canvi de condicions es va fer el 2016, dos anys després que la xarxa social de Mark Zuckerberg adquirís Whatsapp.

Pel que fa a Facebook, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades li recrimina que faci servir informació privada en benefici propi i amb finalitat publicitària sense l'autorització dels seus titulars. En aquest sentit, recorda:

"Requereix d'un consentiment lliure, específic i informat dels usuaris per tractar aquestes dades".

La resolució de l'Agència conclou que la comunicació de dades realitzada per Whatsapp a Facebook no s'ajusta al que exigeix la normativa espanyola i europea de protecció de dades. En aquest sentit, l'organisme considera que s'han comès dues infraccions "greus" de la Llei Orgànica de Protecció de Dades.

 

Notícia relacionada: Dotze denúncies el 2017 Catalunya per divulgació de dades personals sense consentiment a les xarxes

 

Per l'Agència, exigir que els usuaris prestin el seu consentiment com a requisit per poder fer ús de l'aplicació pot entendre's com "alguna cosa que exerceix una influència real en la llibertat d'elecció de l'interessat" i aquest permís, segons apunta, "no pot considerar-se lliure". A més, destaca que l'absència d'informació o d'una informació insuficient determina la falta de consentiment.

La multa ascendeix als 300.000 euros per a cada empresa -600.000 euros en total-.

 

WhatsApp diu que recorrerà la sanció

Després de fer-se pública la sanció, WhatsApp ha respost que recorrerà la sanció i que es preocupa "profundament" per la privacitat dels usuaris.

"Recopilem molt poques dades i cada missatge està encriptat d'extrem a extrem".

Anar al contingut