Roger Torrent, en una imatge d'arxiu al Parlament (ACN / Gerard Artigas)

WhatsApp confirma l'atac al mòbil del president del Parlament, Roger Torrent

L'aplicació de missatgeria ha reconegut que l'acció es va poder fer a causa d'un error de seguretat que WhatsApp va patir el 2019

Actualitzat

Nou capítol del cas d'espionatge del mòbil del president del Parlament i d'altres personalitats. L'aplicació de missatgeria WhatsApp ha confirmat que el mòbil del president del Parlament, Roger Torrent, va ser objecte d'un atac l'any passat. La plataforma ha explicat que l'acció es va poder fer a causa d'un error de seguretat que va patir el 2019, segons revelen en exclusiva els diaris El País i The Guardian. L'anunci s'emmarca dins del cas de l'espionatge que haurien patit Torrent i 150 personalitats més durant l'any passat i que van fer públic tots dos diaris el 14 de juliol.

La directora de Política Pública de WhatsApp a Europa, l'Orient Mitjà i Àsia, Niamh Sweeney, va enviar un missatge al mateix Torrent que confirmava que el telèfon del president del Parlament havia estat víctima d'una temptativa d'intrusió:

El compte de WhatsApp del sr.Torrent va ser objecte d'un intent d'accés no autoritzat a dades i comunicacions en el dispositiu

Els atacants van intentar introduir un codi maliciós a l'aplicació de WhatsApp del sr. Torrent

Després d'haver confirmat l'assalt, la directora de política de WhatsApp reconeix que "no és possible saber si el mòbil de Torrent va ser finalment hackejat." És a dir, si es va aconseguir infectar el seu terminal amb Pegasus, un programa que permet escoltar converses, llegir missatges, accedir a la memòria interna, fer captures de pantalla, revisar l'historial de navegació i activar per control remot les càmeres i el micròfon dels dispositius.

Pegasus, el programa que es va fer servir

Segons la investigació d'El País i The Guardian, Pegasus, un programa israelià que només poden comprar governs, es va fer servir per assaltar, entre el mes d'abril i el maig de l'any passat, els mòbils de Torrent, del diputat d'ERC Ernest Maragall, de l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel i de l'activista Jordi Domingo, entre altres. El programa va ser dissenyat per NSO Group Technologies. 

WhatsApp i la seva companyia matriu, Facebook, van denunciar NSO Group per haver infectat els dispositius mòbils de com a mínim 1.400 usuaris de l'aplicació de missatgeria, incloent-hi un centenar de periodistes i activistes prodrets humans

Tant el president del Parlament com el diputat Ernest Maragall ja han anunciat que es querellaran contra l'exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán, per l'espionatge del mòbil, ja que, segons diverses informacions, el CNI és client de l'empresa NSO Group. 

Des de l'anunci d'aquest cas, Torrent va anunciar que "anirem fins al final perquè s'esclareixi tot".

Espanya, client d'NSO des del 2015

El cas d'espionatge al mòbil de Torrent i altres personalitats ha destapat que el govern espanyol és client d'NSO, l'empresa israeliana que va crear el programa Pegasus, des del 2015, quan governava Mariano Rajoy. Així ho ha confirmat un extreballador de l'empresa, tot i que La Moncloa nega cap implicació.

Segons el diari El País, el CNI ha confirmat que tenen el programa espia, però ha puntualitzat que només l'utilitzen amb ordre judicial.

El diari Público, per la seva banda, també va afirmar que la decisió de contractar els serveis d'NSO va ser de l'aleshores ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, amb l'objectiu d'espiar polítics catalans.

ARXIVAT A:
Roger TorrentEspionatge
Anar al contingut