El Brexit entela el futur del Regne Unit (Reuters)
El Brexit entela el futur del Regne Unit (Reuters)
Londres

Westminster aprova per un sol vot una proposta per evitar un Brexit sense acord

La proposició de llei obliga May a demanar un ajornament del Brexit més enllà del 12 d'abril

RedaccióActualitzat

La Cambra dels Comuns ha aprovat per només un vot de diferència una proposició de llei que obliga la primera ministra a ajornar el Brexit. La mesura prohibeix al govern de May sortir de la Unió Europea sense acord, siguin quines siguin les circumstàncies. El govern britànic ja ha mostrat el seu desacord amb la proposta, que encara ha de passar per la Cambra dels Lords.

La votació arriba poc després de la primera reunió entre Theresa May i el líder de l'oposició laborista per buscar una sortida al laberint del Brexit. Els contactes continuaran aquest dijous després d'una trobada de dues hores entre la primera ministra i Jeremy Corbyn. El cap de l'oposició sortia poc satisfet de la reunió.

"He recordat que és una opció que el meu partit té oberta: un referèndum per evitar un trencament o una sortida basada en un mal acord. No hi ha hagut, però, cap acord. Només ho he posat damunt la taula com una de les conclusions que la conferència del Partit Laborista va adoptar l'any passat".

 

La Cambra dels Comuns durant la sessió d'aquest dimecres (Reuters) 

Corbyn també li ha plantejat la possibilitat d'un segon referèndum, però sembla que May no canvia la seva negativa a aquesta opció. La primera ministra té la intenció de portar al Parlament aquest hipotètic acord com més aviat millor, si pogués ser aquesta mateixa setmana. Té pressa perquè la Unió Europea li ha marcat el 12 d'abril com a data límit perquè la cambra aprovi un pacte, d'altra banda, gens fàcil de tancar.

Aquest dimecres, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va reiterar que només hi haurà una altra pròrroga si Westminster aprova l'acord del Brexit abans del dia fixat.

"El 12 d'abril és l'última data d'aprovació possible. Si la Cambra dels Comuns no s'ha pronunciat abans d'aquesta data, no serà possible cap extensió suplementària de curta durada. Després del 12 d'abril, tenim el risc de posar en perill el bon desenvolupament de les eleccions al Parlament Europeu i d'amenaçar el bon funcionament de la Unió Europea"

 

 Jean-Claude Juncker amb el negociador europeu Michel Barnier (Reuters)

ARXIVAT A:
BrexitTheresa MayUnió Europea
Anar al contingut