Harvey Weinstein el 6 de desembre, sortint del Tribunal Suprem de Nova York (Reuters/Lucas Jackson)

Weinstein, a punt de tancar un pacte amb 30 víctimes que l'acusaven de delictes sexuals

Si tira endavant, el productor de Hollywood evitaria declarar-se culpable i haver de pagar, perquè ho farien les asseguradores de la seva empresa

Juli Rodés AlmerActualitzat

El productor de Hollywood Harvey Weinstein estaria a punt d'arribar a un acord de 25 milions de dòlars (gairebé 22,5 milions d'euros) per indemnitzar una trentena de dones que han presentat demandes civils contra ell per delictes sexuals.

Ho explica el diari The New York Times, que cita fonts dels advocats de les víctimes i assegura que les negociacions amb els advocats de la productora de Weinstein estan a punt de tancar-se.

Per ser vàlid, l'acord haurà de tenir el vistiplau d'almenys dos jutges: un del tribunal federal de l'estat de Delaware, que supervisa la declaració de fallida de la productora de Weinstein, i un del tribunal federal de Nova York.

 

Harvey Weinstein el 6 de desembre, a Nova York, sortint d'una vista sobre el judici que s'ha de fer al gener (EFE/Justin Lane)

 

Si acaba tirant endavant, l'acord pràcticament posaria fi a les demandes civils presentades per actrius i antigues treballadores de Weinstein, que l'acusen de diversos delictes sexuals, des d'assetjament sexual fins a violació.

D'aquesta manera, Weinstein evitaria haver d'admetre la seva culpabilitat per tots aquests casos.

I també s'estalviaria pagar ni un sol dòlar, perquè de la indemnització se'n farien càrrec les asseguradores de la seva empresa, The Weinstein Company, que es va declarar en fallida.

 

Durant molts anys, Harvey Weinstein va ser un productor de Hollywood que era una de les persones més influents de la indústria del cinema. L'any 2017, a partir d'una informació del The New York Times, van començar a aparèixer denúncies contra Weinstein de dones que l'acusaven de delictes sexuals. El cas va donar lloc al naixement del moviment #MeToo, al qual van sumar les seves veus algunes estrelles de Hollywood, com Angelina Jolie i Gwyneth Paltrow.

Aquestes actrius més conegudes no estan entre les demandants que ara podrien assolir un acord amb Weinstein.

 

Weinstein aquest dimecres al Tribunal Suprem de Nova York (Reuters/Eduardo Muñoz)

 

L'acord d'indemnització, de fet, forma part de l'acord global, de 47 milions de dòlars (més de 42,2 milions d'euros), per liquidar les obligacions de l'empresa. Per aquest motiu, les dones han hagut de presentar les seves demandes juntament amb els creditors.

Dels 25 milions de dòlars acordats amb les víctimes, la meitat es destinarien a cobrir els costos legals del procés de Weinstein, el seu germà Bob i altres integrants del consell directiu de l'empresa.

Fins a 18 víctimes es repartirien uns 6,2 milions de dòlars, i cap no obtindria una indemnització de més de mig milió de dòlars (uns 450.000 euros).

A banda, s'establiria una partida de 18,5 milions de dòlars per a les integrants d'una demanda col·lectiva, per la demanda del fiscal de Nova York i per a possibles futures demandants contra Weinstein.

 

Harvey Weinstein el 6 de desembre, sortint del Tribunal Suprem de l'estat de Nova York, que l'ha de jutjar al gener (Reuters/Lucas Jackson)

 

En declaracions al The New York Times, algunes víctimes han mostrat el seu disgust amb l'acord, però expliquen que l'accepten perquè no volen perjudicar les altres demandants o perquè no veuen cap manera millor d'acabar rebent almenys una indemnització.

 

L'acord, tanmateix, podria acabar fracassant, perquè els advocats d'algunes de les víctimes ja han expressat la seva disconformitat amb el principi d'acord assolit fins ara.


El 6 de gener, judici penal

El que no s'estalviarà Harvey Weinstein encara que tiri endavant aquest acord és el judici penal que s'ha de fer a Nova York el 6 de gener, per la denúncia penal de dues dones que l'acusen d'agressió sexual.

Aquest dimecres, justament, el jutge ha doblat la fiança imposada a Weinstein per aquest cas, i l'ha passat del milió de dòlars inicial a 2 milions amb l'argument que el dispositiu col·locat a Weinstein al turmell ha permès constatar que l'antic productor totpoderós ha violat repetidament les restriccions imposades a la seva llibertat condicional.

Weinstein ha comparegut davant del Tribunal Suprem de l'estat de Nova York visiblement desmillorat i desplaçant-se amb l'ajuda d'un caminador.

ARXIVAT A:
Estats UnitsAgressió sexual
Anar al contingut