Les tropes dels Estats Units comencen a retirar-se de Síria (Reuters)
Les tropes dels Estats Units comencen a retirar-se de Síria (Reuters)

Washington comença el procés de retirada de les seves tropes a Síria

El Pentàgon informa que la retirada serà lenta i coordinada amb les autoritats de Turquia

RedaccióActualitzat

L'ordre de retirada de les tropes nord-americanes de Síria ja s'ha firmat, segons ha informat el Pentàgon. Per tant, aquest dilluns comença oficialment l'operatiu de trasllat dels soldats. Segons la CNN, l'ordre ha estat firmada pel general James Mattis, que abandonarà el seu càrrec com a secretari de Defensa d'aquí uns dies.

Mattis va anunciar la seva sortida de l'executiu dijous passat, l'endemà que Trump va anunciar la seva intenció de fer tornar als Estats Units els 2.000 militars desplegats al nord-est del país, on lluitaven contra Estat Islàmic al costat d'una coalició de milícies àrabokurdes. La Casa Blanca creu que la presència de les tropes del seu país a Síria ja no és necessària perquè Estat Islàmic està pràcticament vençut.

 

Últimes operacions de les tropes nord-americanes a Síria (Reuters)

 

A més del secretari de Defensa, l'enviat especial nord-americà per a la coalició contra Estat Islàmic, Brett McGurck, també ha presentat la seva dimissió per la decisió de Trump. Tant Mattis com McGurck han expressat públicament la seva preocupació per la manera amb què Washington ha tractat als seus aliats a Síria.

El Pentàgon ha detallat que la retirada serà lenta i coordinada amb Turquia per evitar un buit de poder a la zona que pugui beneficiar el règim d'Al-Assad. Però aquesta situació deixarà les milícies kurdes a Síria sense suport militar i amb l'amenaça turca d'atacar-les, ja que les considera organitzacions terroristes.

Trump creu que ha complert el seu objectiu derrotant militarment els jihadistes i opina que altres països, com Turquia, poden acabar el treball que els Estats Units van començar en aquest país. El mandatari nord-americà anuncia a Twitter que el president Erdogan col·labora en aquest procés.

 

 

Una decisió de Trump qüestionada pels comandaments militars (Reuters)

 

El mateix Erdogan afirma, també en un tuit, que va prometre a Trump que Turquia s'encarregaria de "netejar" Síria d'Estat Islàmic.

 

 

Una decisió de Trump qüestionada pels comandaments militars (Reuters)

 

La coalició internacional encapçalada pels Estats Units explica que a Estat Islàmic només li queda a Síria i a l'Iraq un 1% del territori que va arribar a dominar el 2014, quan va proclamar el seu califat.

 

ARXIVAT A:
SíriaTrump Estats UnitsEstat IslàmicRecep Tayip Erdogan
Anar al contingut