Guaidó i la seva dona, Fabiana Rosales, saludant els seguidors en la seva sortida de l'hotel de Salinas, a l'Equador (Reuters)
Guaidó i la seva dona, Fabiana Rosales, saludant els seguidors en la seva sortida de l'hotel de Salinas, a l'Equador (Reuters)

Washington amenaça amb "una forta resposta" si Guaidó no pot tornar a Veneçuela

El líder opositor torna aquest dilluns per liderar les protestes, però Maduro avisa que si ho fa haurà de passar comptes amb la justícia

RedaccióActualitzat

L'autoproclamat president veneçolà, Juan Guaidó, té la intenció de tornar aquest dilluns a Caracas. El líder opositor ha acabat a l'Equador una gira per l'Amèrica del Sud, on ha buscat suports a Colòmbia, el Brasil, el Paraguai i l'Argentina. Nicolás Maduro ja ha advertit que si Guaidó torna al país, haurà de passar comptes amb la justícia.

Un avís que els Estats Units han respost amb l'amenaça de llançar una resposta contundent en el cas que el cap opositor topi amb dificultats quan arribi a la capital veneçolana.

Juan Guaidó, el podrien detenir perquè està sotmès a una investigació per usurpació de poder i té els comptes embargats. De fet, va sortir de Veneçuela violant una ordre judicial que li ho prohibia.

Sigui com sigui, Guaidó anuncia que aquest dilluns serà a Veneçuela. A través de Twitter, fa una crida als seus seguidors perquè es manifestin arreu del país contra el president Nicolás Maduro.

 

 

Juan Guaidó amb uns seguidors, a la sortida de l'hotel (Reuters)

El president interí del país, reconegut per una cinquantena de nacions, afirma que si el detenen serà un dels últims errors de Maduro. Segons Guaidó, el chavisme donaria "un cop d'Estat". I avisa:

"En previsió de qualsevol intent del règim, hem deixat missatges a la nostra gent (···) Aquest procés és irreversible. Ens veiem  dilluns per continuar aquesta lluita, que és definitiva."


Aquest retorn suposa un desafiament al president Maduro, que haurà de decidir si el deté per haver violat la prohibició de sortir del país. Un cop més, Guaidó ha demanat a l'exèrcit que es posi de la banda dels que volen Maduro fora del govern, per començar un procés de transició.

John Bolton avisa Maduro que els Estats Units podrien "respondre" si detenen Guaidó (Reuters)

Des dels Estats Units, l'assessor de Seguretat de Donald Trump, John Bolton, ha dit, també en un tuit, que qualsevol acte que n'impedeix la tornada segura, tindrà una "resposta forta i significativa" de Washington i la comunitat internacional.


En una entrevista a la CNN, Bolton ha remarcat que els Estats Units busquen una gran coalició per fer fora Nicolás Maduro.

"M'agradaria veure una coalició tan àmplia com es pugui reunir per substituir Maduro, substituir el seu règim corrupte. Això és el que intentem fer"

ARXIVAT A:
VeneçuelaJuan GuaidóNicolás Maduro Estats Units
Anar al contingut