Madrid

Wall Street tanca a la baixa el dia que el verd ha tornat a les borses europees

L'endemà de la patacada, l'anunci de la Reserva Federal nord-americana d'abaixar tres quarts de punt els tipus d'interès ha reanimat les borses europees, que han tornat al color verd. L'Ibex-35 ha guanyat un 1,83% i ha quedat per sota dels 12.900 punts. París ha pujat un 2%, Londres un 2,9% i només Frankfurt ha tancat amb números vermells. En general, guanys més o menys moderats que s'han mantingut tot i l'obertura en negatiu de Wall Street. La borsa de Nova York ha moderat les pèrdues inicials pronunciades però no ha pogut evitar tancar amb números vermells. L'índex industrial Dow Jones ha cedit un 1% i el tecnològic Nasdaq un 2%.

Actualitzat

El dia començava malament a les borses europees que tornaven a obrir amb números vermells. L'Ibex-35 moderava la seva caiguda, però arribava al 4% malgrat que a mitja sessió es quedava en un 0,07%. Londres, Zurich, París i Frankfurt han obert amb caigudes d'entre un 2,7% i un 3,7%. Els pitjors resultats els tenia la borsa de Milà, amb pèrdues entorn al 5%.

De totes aquestes places, però, només Frankfurt tenia resultats en vermell al migdia. L'índex francès i el britànic obtenien resultats en verd. Els analistes esperaven l'obertura de Wall Street, on dilluns era festiu, i finalment la borsa de Nova York ha obert a la baixa i ha registrat pèrdues de més de l'1% al Dow Jones i del 2,5% al Nasdaq. Wall Street ha moderat les pèrdues però no ha tingut prou confiança com per capgirar els números vermells. Al final, el Dow Jones ha perdut un 1% i el Nasdaq un 2%.

Malgrat aquest comportament negatiu als Estats Units, a Europa els mercats s'han aferrat a l'anunci de la rebaixa del preu del diner de la FED i, després de la patacada d'ahir, han consolidat els guanys.

A Madrid, l'Ibex-35 ha tancat la sessió amb un increment de l'1,83%. Els valors que més han pujat han estat Inditex i Iberia, amb un 7%, seguits del Santander amb un 5%. A la banda negativa, un dia més Sacyr-Vallehermoso, amb una baixada del 3%.

La resta de mercats europeus han acabat el dia amb números verds, tret de Frankfurt. París i Londres han pujat un 2% i un 2,9%, respectivament.

Caiguda en picat a Àsia

Jornada també complicada la que han tingut els mercats asiàtics. L'índex més important del continent, el Nikkei de Tòquio, ha tancat amb pèrdues d'un 5,65% i s'ha situat en els 12.573,05 punts, el pitjor resultat des de fa dos anys. El mercat japonès ha acumulat, en dos dies, pèrdues d'un 9,5%.

Els parquets de Bombai i Seül han suspès la cotització. Hong Kong ha tancat amb una caiguda del 8,6%, el pitjor resultat del continent. Xangai ha tancat amb pèrdues per sobre del 7%. Singapur i Jakarta han acabat el dia amb un 4% de descens. Sydney ha tancat amb pèrdues acumulades del 7%.

Els motius

No hi ha res que expliqui la caiguda generalitzada dels mercats mundials. Els experts han fet una crida a la calma i, tot i que s'han acumulat pèrdues que no es veien des del 2001, afirmen que no estem davant d'una crisi. Tot està provocat pel temor que l'economia nord-americana entri en recessió per la crisi hipotecària. Tal com se sol dir, quan Estats Units esternuda, Europa i Àsia es refreden.


NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut