Vuit famílies de Cànoves i Samalús continuen sense casa tres anys després del Gloria

El fet que el que els hagi deixat sense casa sigui un despreniment de terra i no un incendi o una altra causa els deixa sense cobertura de les assegurances

RedaccióActualitzat

El gener del 2020, durant cinc dies, tot Catalunya va estar sota els efectes del Gloria. Va ser un temporal excepcional i devastador que va causar quatre morts i diversos ferits.  

Han passat tres anys i vuit famílies de Cànoves i Samalús encara no han pogut tornar a casa seva, afectada d'una manera o d'una altra pel temporal.

Pagar durant molts anys una assegurança no els ha servit de res i encara avui, tres anys després del Gloria, la tenen ensorrada. El fet que el que els hagi deixat sense casa hagi estat un despreniment de terra i no un incendi o una altra causa els ha deixat totalment indefensos.

Van perdre la casa, però n'han de continuar pagant totes les despeses. Les assegurances no cobreixen aquests danys i els veïns demanen solucions a les administracions.

Un corriment de terres provocat pel temporal es va emportar la casa del Carles
Un corriment de terra provocat pel temporal es va emportar la casa del Carles (CCMA)

La casa de Carles Ferrés i la seva família "se la va empassar la terra". Dona gràcies que aquella nit del temporal van decidir marxar a dormir a casa dels sogres, si no, diu "estaríem aquí enterrats".

Ells van salvar la vida, però fa tres anys que s'estan a casa dels sogres perquè ni l'assegurança ni l'organisme que acostuma a fer-se càrrec dels danys per fenòmens extraordinaris els cobreix.

L'advocat d'en Carles, Albert Romera, explica que tant les asseguradores com el consorci han dit que la casa va caure per un despreniment de terra i que aquest risc està exclòs per la normativa dels riscos extraordinaris que cobreix el consorci.  

 


Què passa, llavors, amb les 8 famílies afectades? Ara per ara, ningú els dona resposta.

Hi ha 5 famílies que van poder conservar la casa, però tenen la recomanació de no viure-hi. És el cas d'en Xavier, que continua pagant la hipoteca d'una casa on poden viure i, des de fa tres anys, el lloguer d'un pis.

La casa del Xavier està dempeus, però li recomanen que no hi vagi a viure
La casa del Xavier està dreta, però li recomanen que no hi vagi a viure (CCMA)


Tots ells demanen que les administracions facin un mur de contenció que asseguri les cases, i critiquen la falta de suport per part de l'Ajuntament.

Demanen que les administracions facin un mur de contenció que asseguri les cases, i critiquen la falta de suport per part de l'Ajuntament de Cànoves i Samalús.

L'alcalde, Josep Cuch i Codina, assegura que des del consistori fan el que poden i que en el pressupost d'aquest any hi ha una partida de 45.000 euros per fer un estudi hidrològic de la zona que agafi un àmbit més gran.

Per a més inri, totes les famílies, també les de les cases ensorrades, han de continuar pagant l'assegurança perquè, si el que queda de la casa provoqués algun dany, ells en serien els responsables.

CCMA

 

ARXIVAT A:
Temporal Gloria
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut