Vuit de cada deu fumadors van començar abans dels 20 anys

Ricky Rubio protagonitza una campanya contra el tabac adreçada als joves
Vuit de cada deu fumadors van començar abans dels 20 anys

Vuit de cada deu fumadors van començar abans dels 20 anys

Ricky Rubio protagonitza una campanya contra el tabac adreçada als joves
Actualitzat
TEMA:
Salut
L'edat mitjana de començar a fumar és als 16 anys
L'edat mitjana de començar a fumar és als 16 anys

L'edat d'inici en el consum del tabac és determinant per consolidar-ne una dependència. Les xifres demostren que el 80% de les persones que fumen van començar a fer-ho abans dels 20 anys.

L'amenaça dels efectes que el tabac tindrà sobre la seva salut a llarg termini no té sovint prou efecte dissuasiu entre els joves. Cal fer arrelar el missatge de les conseqüències immediates, com explica Josep Maria Suelves, cap del Servei de Prevenció i Control del Tabaquisme del Departament de Salut.

"Fumar representa una pèrdua d'atractiu i de capacitats físiques. Fumar fa que canviï el nostre olor corporal, la nostra pell, que el nostre rendiment quan fem una activitat física disminueixi. Fumar treu molts recursos econòmics. Un paquet de cigarrets diari costa uns diners que, sobretot per a un adolescent, són la diferència entre poder participar o no en altra mena d'activitat com comprar llibres, comprar música, comprar roba... "

A Catalunya, l'edat mitjana de contacte amb el primer cigarret són els 16 anys.

Noves formes de consum com els cigarrets electrònics o el tabac de cargolar són percebudes pels joves com menys perilloses. Els experts alerten que es tracta d'una creença errònia:

"El que ens preocupa és un percentatge més petit d'adolescents que comencen a utilitzar cigarrets electrònics, amb o sense nicotina, pensant que d'aquesta manera estan fent una pràctica de menor risc i però tindran una probabilitat molt alta d'enganxar-se al tabac."

 


La meitat dels joves entre 14 i 18 anys han provat els cigarrets electrònics.


Campanya amb Ricky Rubio

El Departament de Salut ha engegat una campanya contra el tabac adreçada als joves.

"Aguanta" és el lema d'aquesta nova campanya. El departament engega d'aquesta manera una ofensiva després que el 2018 va créixer el nombre de fumadors, i confirma que l'any que ve ha d'estar aprovada la nova llei que prohibirà, entre altres coses, fumar als vehicles privats.

Es tracta d'una campanya seriosa però amb molta dosi d'humor. Són quatre anuncis amb el jugador de bàsquet del Masnou, Ricky Rubio de protagonista. Un exemple: si Ricki aguanta en un tricicle mini, tu pots aguantar sense fumar. I veiem l'home, llarg com és, pedalant en un vehicle diminut.

 

 

El missatge va adreçat als joves d'entre 14 i 20 anys perquè no comencin a fumar o bé ho deixin. Gairebé el 40% dels joves dels 14 a 18 anys han fumat alguna vegada.

Els fumadors de 15 a 25 anys consumeixen entre 5 i 6 cigarrets cada dia i un 67% han intentat deixar de fumar almenys en una ocasió.

Començar a fumar als 15 anys triplica les probabilitats de morir de càncer de pulmó. A Catalunya, cada any hi ha prop de 10.000 morts atribuïbles al tabaquisme.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que l'any que ve ha d'estar aprovada la nova llei d'addiccions que prohibirà fumar a les marquesines del transport públic, en espais d'esport a l'aire lliure i també als vehicles privats.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut