Idoia Ribas, de Vox, durant una sessió al Parlament balear (Europa Press/Isaac Buj)
Palma

Vox vol imposar el castellà a l'administració balear, amb multes de fins a 100.000 euros

El PP demana a la formació d'extrema dreta que retiri la proposta de creació de l'anomenada Oficina per la Llibertat Lingüística, tot i que formava part de l'acord de govern

RedaccióActualitzat

Nova ofensiva de Vox contra el català a les illes Balears. El partit d'extrema dreta, que va facilitar el govern del PP liderat per Marga Prohens, ha registrat una proposició de llei per crear l'anomenada Oficina per la Llibertat Lingüística, un organisme que pretén obligar les administracions públiques a fer servir el castellà. La proposta preveu fortes multes, que van dels 1.000 als 100.000 euros si l'administració no utilitza el castellà abans que el català quan un usuari ho reclami.

Aquest és un dels punts que va acceptar el PP en l'acord d'investidura, per rebre el seu suport per arribar al govern de les Illes, però ara, els populars demanen a l'extrema dreta que el retiri. 

El portaveu dels populars al Parlament, Sebastià Sagreras, ha advertit la formació de Santiago Abascal que, si no retiren la petició que es creï aquesta oficina, presentaran "una multitud" d'esmenes a la proposta. Sagreras ha afegit que Vox va decidir aquest dijous de manera "incomprensible" registrar la proposició de llei, perquè el text "no estava pactat" i no se'ls havia avisat, diu, que ho farien. 

Un dels aspectes que ha criticat el PP són les multes previstes: 

"Fa mal centrar-se en aspectes concrets de la norma, perquè envaeix competències, no mos agrada es preàmbul o té un règim sancionador que creïm que no treu cap enlloc." 

Per tot plegat, Sagreras ha demanat la retirada "immediata" de la iniciativa legislativa. El PP ha afirmat que estaran "sempre dins de l'Estatut d'Autonomia i en la defensa i en la normalitat de convivència de les dues llengües oficials de les Balears, el català i el castellà". 

Vox ja ha dit que no pensa retirar-la. 

Sebastià Sagreras, del PP, ha demanat la retirada de la proposició
Sebastià Sagreras, del PP, en una imatge d'arxiu (Europa Press/Isaac Buj)

 

Crítiques: "apartheid lingüístic" i "despropòsit"

Tant l'oposició com el sector cultural s'han posat les mans al cap. "El nostre partit no permetrà aquest apartheid lingüístic de cap manera. Donarem una resposta i lluitarem a totes les institucions de les nostres illes i en totes les institucions de l'Estat perquè aquesta norma anticonstitucional i antiestatutària no s'apliqui", ha manifestat el portaveu socialista, Iago Negueruela.

Toni Llabrés, portaveu de l'Obra Cultural Balear, ha responsabilitzat el PP d'aquesta iniciativa: "Vox dispara, però s'arma i sa munició la posa en mans de Vox el Partit Popular. Sense els vots del Partit Popular, aquest despropòsit de proposició de llei no aniria endavant." 
 

Vox al·lega que s'ha de "protegir" el castellà 

Vox ha assegurat que l'oficina ha de fomentar "la protecció tant del castellà com de les modalitats lingüístiques de les diferents illes" i ha denunciat la "normativa pancatalanista" que, a parer seu, ha imperat els últims 30 anys i que reconeix, tal com ho fa el món científic, la unitat de la llengua. 

En aquesta proposició de llei, el partit d'Abascal defensa que el que es parla a les Illes no és català, sinó que cadascuna té la seva llengua. Per això parla de mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc

Si no s'acaba retirant, la proposta encara ha de passar el tràmit parlamentari i la intenció de Vox és que l'oficina comenci a funcionar el gener del 2024, un cop aprovats els pressupostos autonòmics. 

 

 

ARXIVAT A:
Català Illes Balears
Anar al contingut