Convocats per Vox, cotxes i motos han desfilat pel centre de Madrid (EFE/Víctor Lerena)

Vox omple el centre de Madrid i aplega mig miler de cotxes a Barcelona contra Sánchez

La convocatòria de l'extrema dreta a una cinquantena de capitals contra la gestió de la crisi del govern espanyol té un seguiment desigual

Actualitzat

Les caravanes de protesta i marxes lentes convocades per Vox a una cinquantena de ciutats espanyoles han tingut un seguiment desigual. La formació d'extrema dreta ha organitzat una rua de vehicles per protestar contra la gestió que ha fet el govern de Pedro Sánchez de la crisi del coronavirus, que ha tingut el seu màxim seguiment a Madrid, on la manifestació amb vehicles ha col·lapsat el centre de la ciutat. A Barcelona ha convocat mig milers de vehicles.

 

A Barcelona mig centenar de vehicles han respost a la convocatòria (ACN/Norma Vidal)

Vox al centre de Madrid

A Madrid, on el partit fa dies que organitza protestes contra el govern, la manifestació ha estat força nombrosa. Centenars de persones han seguit dins els seus vehicles la marxa lenta encapçalada per un autobús pintat amb la bandera d'Espanya on anaven els principals líders de la formació.

 

 

 

La majoria dels participants feien onejar banderes espanyoles i feien sonar el clàxon del vehicle.

 

 

 

Cotxes i motos han ocupat el centre de Madrid i també moltes persones a peu, sense mantenir les distàncies de seguretat. Una manifestació que es va autoritar perquè era "motoritzada" i amb els vehicles es garantien les distàncies per evitar el contagi.

 

 

A Madrid, moltes persones anaven a peu sense respectar les distàncies de seguretat (EFE/Ballesteros)

Llibertat i la dimissió de Pedro Sánchez

El líder de la formació, Santiago Abascal, des de l'autobús a la capçalera de la marxa, ha acusat l'executiu de Sánchez d'impulsar, ha dit textualment, una "agenda sociocomunista".

"Vam sortir aquell octubre de l'any 17 a defensar la integritat d'Espanya i sortim ara a defensar la seva vigència, el seu futur i la seva llibertat. La nostra llibertat. Ara ho sabeu, i no ho amago, la situació és encara més greu perquè l'amenaça a la llibertat, al dret i a Espanya està protagonitzada pel govern."

 

 

(EFE/Ballesteros)

Rocío Monasterio feia especial èmfasi en l'eslògan de llibertat que han adoptat els manifestants.

"L'important és que els espanyols estan cridant llibertat. Que no estan disposats a estar confinats en un estat d'excepció camuflat sota un estat d'alarma. L'important és que els espanyols senten que depèn d'ells que recuperin la seva llibertat, i la llibertat és fonamental i tots l'hem de defensar."

 

 

 

 

Manifestants a peu aplaudint la rua de cotxes a la Plaça Francesc Macià de Barcelona (ACN/Norma Vidal)

Poca incidència a Catalunya

A Catalunya, hi havia convocades concentracions a les quatre capitals de província. A Barcelona és on l'afluència ha estat més gran. Segons la Guàrdia Urbana, hi han participat mig miler de vehicles, que han col·lapsat durant uns minuts la plaça Francesc Macià i després s'han dirigit en una marxa lenta fins a la delegació del govern.

 

 


Els manifestants portaven banderes espanyoles i també cridaven consignes contra l'executiu de Pedro Sánchez, a qui demanen que dimiteixi per la gestió de la crisi del coronavirus.

Alguns simpatitzants de Vox s'han manifestat en moto per Barcelona (ACN/Norma Vidal)

Segons els convocants, la manifestació a Barcelona no solament demostra la força de Vox a Catalunya, sinó que - en paraules del diputat Ignacio Garriga - confirma la formació com l'única oposició real als governs central i autonòmic.  

"El dia d'avui marca un abans i un després, en què Vox serà qui lideri aquesta oposició i aquesta nova Catalunya que fa anys que està clamant que els partits polítics els donin Vox. El PP està pendent de pactar amb els nacionalistes per asseure's a la Moncloa; els socialistes tradicionalment han estat una crossa dels nacionalistes i Ciutadans ha demostrat que ha traït moltíssims catalans i ha decidit anar a les catifes de Madrid per guanyar ministeris i abandonar els catalans que estaven lluitant aquí contra el nacionalisme."

Garriga ha acusat l'executiu espanyol d'haver fet "una gestió de la pandèmia criminal" i ha dit que ha utilitzat l'estat d'alarma per "limitar drets fonamentals i llibertats".

 


La marxa també s'ha convocat a la resta de capitals catalanes. Només aTarragona i Lleida hi ha hagut resposta, però molt minsa.

 

A Lleida, s'han aplegat de15 a 20 de vehicles que han circulat per l'avinguda Prat de la Riba.

Mentre a la plaça Ricard Vinyes es concentraven els antifeixistes com a resposta.

 

A la resta de l'estat

Entre les concentracions més destacades hi ha hagut la de la ciutat de Palma amb un milier de vehicles, o Saragossa, on s'han aplegat al voltant de 1.200 cotxes.

També n'hi ha hagut a ciutats com Màlaga, Sevilla, Gadalajara i Valladolid.

 

Mentre que a Bilbao han circulat una vintena de vehicles convocats per Vox. La manifestació ha acabat amb un detingut entre els que han protestat contra els manifestants d'extrema dreta.

ARXIVAT A:
VoxCoronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut