El portaveu de Vox al Congrés, Ivan Espinosa de los Monteros, conversant amb el número dos del partit, Javier Ortega Smith (EFE)
El portaveu de Vox al Congrés, Ivan Espinosa de los Monteros, conversant amb el número dos del partit, Javier Ortega Smith (EFE)

Vox obté quatre llocs a les comissions del Congrés gràcies al suport del PP i Ciutadans

Esquerra Republicana presidirà la Comissió d'Indústria, Comerç i Turisme

RedaccióActualitzat

Les tres vicepresidències i la secretaria que Vox ha obtingut en quatre comissions del Congrés gràcies al suport del PP i Ciutadans ha marcat la jornada de la constitució de 28 comissions parlamentàries de la cambra baixa. Aquests quatre llocs que ocuparà la formació d'extrema dreta han provocat crítiques molt dures, especialment del PSOE.

Els socialistes han aconseguit la presidència de 14 comissions, mentre que el PP, Ciutadans i Unides Podem n'obtenen quatre cadascun, i ERC i el PNB, una cada grup.

El diputat d'Esquerra Joan Capdevila, que va ser portaveu a les comissions de Pressupostos i d'Economia en la legislatura passada, serà el nou president de la Comissió d'Indústria, Comerç i Turisme. La seva elecció ha estat per votació i el resultat ha estat de 21 vots a favor, 13 en blanc i 5 nuls.

En el seu discurs, Capdevila ha dit que es tracta d'una comissió que s'enfronta a problemes greus i a reptes globals "prou importants com perquè tots fem l'esforç de deixar els nacionalismes de banda."

 

El republicà Joan Capdevila, nou president de la Comissió d'Indústria del Congrés (EFE)

Des de Ciutadans, l'exdiputat Toni Cantó ha carregat contra Capdevila:

"El PSOE ha permès que un independentista radical d'ERC presideixi la comissió. El mateix diputat que va amenaçar un mosso l'1-O o que demana 'reconeixement' internacional als presos independentistes."

Com a presidenta del Congrés, Meritxell Batet presideix a partir d'ara la comissió del Reglament, mentre que de la Constitucional s'encarrega l'expresident de la cambra Patxi López.

Vox entra en quatre meses, amb les vicepresidències de les comissions de Treball, Indústria i Agricultura, i una secretaria a Sanitat. Els socialistes ho han intentat impedir votant els seus propis candidats, però el suport de Cs i el PP han permès finalment que la formació ultradretana aconseguís el seu objectiu.

Segons el secretari general del Grup Socialista, Rafael Simancas, el partit de Santiago Abascal és "antieuropeista, masclista i xenòfob". Des de Vox, la seva homòloga, Macarena Olona, ha qualificat el "cordó sanitari" del PSOE i d'Unides Podem d'"injustificable, discriminatori i inconstitucional".

 

ARXIVAT A:
VoxPSOEERC
Anar al contingut