Vox fitxa tres exgenerals com a caps de llista per les eleccions del 28A
Santiago Abascal, als toros a València

Vox fitxa tres militars retirats com a caps de llista per a les eleccions del 28A

Els exgenerals encapçalaran les candidatures de Castelló, Alacant i Cadis; dos d'ells van firmar un manifest contra l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos

Actualitzat

Vox ha incorporat tres exgenerals de l'exèrcit com a caps de llista al Congrés dels Diputats a les eleccions del 28A. Tots tres estan retirats i han ocupat càrrecs de responsabilitat a la cúpula militar.

Es tracta del general de Divisió de l'Exèrcit de Terra Alberto Asarta Cuevas, per Castelló; el general de l'Exèrcit de l'Aire Manuel Mestre Barea, per Alacant; i el general de Brigada d'Infanteria de Marina Agustín Rosety Fernández de Castro, per Cadis.

Dos d'ells, Asarta Cuevas i Rosety Fernández de Castro, figuren entre els firmants d'un manifest aparegut a finals de l'any passat contra l'exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos i que lloava el paper militar del dictador.

A banda, el partit ultradretà també ha confirmat el fitxatge d'un altre militar, l'exgeneral Fulgencio Coll, com a cap de llista per les eleccions municipals del maig a Palma.


El fitxatge de militars retirats per encapçalar tres llistes de Vox ha provocat l'alerta de la ministra de Defensa, Margarita Robles:

 

"Seria bo que cap força política tingués la temptació d'utilitzar les forces armades. Perquè si per alguna cosa es caracteritza l'exèrcit és pel seu caràcter apolític."

 

Els militars han d'esperar a retirar-se per poder passar a la trinxera política. Segons la Llei de Drets i Deures de les Forces Armades, els militars estan subjecte al deure de "neutralitat política".

La porta al fitxatge de militars retirats la va obrir Podem, que al 2015 va incorporar l'excap de l'Estat Major de la Defensa José Julio Rodríguez, com a número 2 de Saragossa, tot i que no va sortir elegit.

 

Prohibir els independentistes i Podem


El fitxatge d'exmilitars no és l'única peça que el partit de Santiago Abascal ha mogut en les últimes hores. Vox inclou Podem a la seva llista negra.

Fins ara la formació ultradretana havia evocat la il·legalització de les formacions independentistes, però avui el número tres per Madrid, Iván Espinosa de los Monteros, ha fet aquesta reflexió a Antena 3 adreçada a Podem.

"Algun dia haurem d'analitzar si tenen dret a estar en el joc polític els que no creuen en la unitat d'Espanya i els que no renuncien al marxisme, que tantes morts ha deixat."

Espinosa ho ha dit després que Vox fos objecte d'un "escrache" aquest cap de setmana al barri madrileny de Vallecas, que el dirigent de Vox ha atribuït a la formació de Pablo Iglesias.

 

ARXIVAT A:
VoxExèrcit espanyolExtrema dreta
Anar al contingut