Vox ha anunciat el trencament del pacte a l'Ajuntament de Madrid i a altres municipis (EFE/Fernando Alvarado)

Vox diu que trenca amb el PP i Cs a l'Ajuntament de Madrid i passa a l'oposició

La formació d'extrema dreta fa públic l'acord signat amb el PP i acusa els populars i Cs d'haver-lo "incomplert flagrantment"

Juli RodésActualitzat

Vox ha decidit, aquest dimarts, trencar el pacte amb el Partit Popular i Ciutadans a l'Ajuntament de Madrid i passar a l'oposició en el plenari municipal.

El portaveu al Congrés dels Diputats i del comitè negociador dels pactes postelectorals, Iván Espinosa de los Monteros, ha acusat tots dos partits d'haver "incomplert flagrantment" els compromisos adquirits a la capital d'Espanya i d'haver "intentat manipular l'opinió publica sobre el seu contingut".

És per això, ha dit, que han decidit fer públic el document, fins ara secret, que parla de "governs de coalició". És a dir, que preveia regidories de govern, negades després pel PP en el seu pacte amb Cs.

Espinosa de los Monteros s'ha referit a Cs com el "partit que segueix les consignes del palau de l'Elisi" i al PP com el "partit que no té cap vergonya d'incomplir el que signa".

Encara sobre la manca de sintonia entre Cs i La República en Marxa del president francès -el liberal Emmanuel Macron, que considera inacceptable pactar amb l'extrema dreta- Espinosa de los Monteros ha reiterat que s'ha produït una "ingerència estrangera" i ha reiterat el silenci "insòlit" del PP, Cs i el govern espanyol.

 

Espinosa de los Monteros és el portaveu al Congrés i de les negociacions postelectorals (EFE/Fernando Alvarado)

 

Per tot plegat, i sobre l'Ajuntament de Madrid, Vox considera que "els que semblava que havien de ser socis de govern, amb qui s'havia arribat a un acord sensat, no són de fiar".

"El comitè executiu nacional de Vox ha decidit renunciar a ocupar cap càrrec de responsabilitat de cap tipus, a cap entitat, a tots aquells llocs on s'hagi incomplert aquest acord."

"Vox dona per trencat l'acord a totes aquelles localitats on s'hagi incomplert per l'altra part, i passa a l'oposició. Exercirà la tasca de controlar i fiscalitzar governs que des d'ara estaran en minoria, constituïts pel PP i Cs."


Preguntat per altres municipis on aquest trencament s'hagi materialitzat, Espinosa de los Monteros no n'ha concretat cap i ha assegurat que prefereix no precipitar-se perquè alguns acords encara s'estan negociant.


Pessimista a Múrcia, expectant a Madrid

Sobre els pactes a comunitats autònomes com Madrid o Múrcia, ha explicat que els responsables en aquestes autonomies faran pública la seva posició "a partir de demà".

Ha remarcat que a Madrid "hi va haver unes negociacions per a la constitució de la mesa [de l'Assemblea], que van arribar a bon port" i ara "el que es podria obrir és una negociació per a la investidura d'un nou president o una nova presidenta".

Sobre la possibilitat d'arribar a un acord, Espinosa de los Monteros ha dit: "A Múrcia soc realment pessimista". A la Comunitat de Madrid, mentrestant, "està tot obert".

ARXIVAT A:
VoxEleccions municipals 26M
Anar al contingut