Manifestants i salutacions feixistes a plaça Sant Jaume pel dia de la Constitució (Reuters/Nacho Doce)

Vox celebra la Constitució en una plaça de Sant Jaume blindada sota la pressió dels CDR

L'alcaldessa de Barcelona anuncia que portarà a la fiscalia per delicte d'odi "l'exaltació del feixisme i el nazisme" en l'acte de Vox

RedaccióActualitzat

La formació d'ultradreta Vox ha celebrat un acte a la plaça de Sant Jaume per commemorar l'aniversari de la Constitució amb la presència del seu líder, Santiago Abascal. Els Mossos han blindat l'accés a la plaça i han impedit que un grup d'antifeixistes hi arribés. Hi ha hagut crits i alguna empenta.

A l'acte de Vox hi ha assistit unes 200 persones que han rebut Abascal amb crits de "president" i en favor de la unitat d'Espanya. Mentre sonava l'himne espanyol, alguns assistents han alçat el braç fent la salutació feixista.

 

A l'acte de Vox s'han vist persones fent la salutació feixista i banderes de partits neonazis
A l'acte de Vox s'han vist persones fent la salutació feixista i banderes de partits neonazis


Vox ha convocat actes a favor de la Constitució davant dels ajuntaments de diferents ciutats, entre les quals hi ha Madrid, Barcelona i altres ajuntaments catalans.
 

Poca afluència a l'inici de l'acte de Vox a Barcelona
Poca afluència a l'inici de l'acte de Vox a Barcelona


L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat que portarà a la fiscalia "l'exaltació del feixisme i nazisme" per delicte d'odi:

 


Vigilats pels CDR i els Mossos

Els CDR han convocat concentracions aquest matí per impedir els actes de Vox davant diversos ajuntaments. A Barcelona la convocatòria era a les deu a la plaça de Sant Jaume abans de l'acte amb Santiago Abascal, però els Mossos hi han tallat tots els accessos.
 

Agents antiavalots dels Mossos als carrers que donen a la plaça Sant Jaume
Els Mossos han blindat la plaça de Sant Jaume tallant-ne tots els accessos


Els manifestants s'han concentrat al carrer de Jaume I per intentar arribar-hi. Com que no ho han aconseguit, han anat pel carrer Llibreteria. Els Mossos els han impedit el pas i hi ha hagut moments de tensió.

 

Antifeixistes a tocar de la plaça Sant Jaume contra l'acte de Vox
Antifeixistes a tocar de la plaça de Sant Jaume contra l'acte de Vox


En acabar l'acte, els Mossos d'Esquadra han fet diverses identificacions:

 

També hi ha hagut protestes a Girona, Tarragona i Lleida

A Girona, els Mossos han dividit la Plaça del Vi de Girona per evitar enfrontaments entre antifeixistes i l'extrema dreta. Al contrari que a Barcelona, aquí els CDR sí que han pogut accedir al lloc on Vox volia fer l'acte

A la plaça també havia una seixantena d'agents de la Brigada Mòbil i l'ARRO dividint l'espai. Els simpatitzants de Vox, encapçalats pel diputat al Congrés, Juanjo Aizcorbe, ha entrat protegit per un cordó dels Mossos i ha llegit un manifest que no s'ha pogut escoltar amb claredat, pel so d'un potent altaveu que els antifeixistes han col·locat en un balcó proper. L'acte ha acabat sense incidents.

L'acte de Vox a Lleida ha aplegat una vintena de militants i simpatitzants del partit a la plaça de la Paeria. Una hora abans al mateix lloc una contramanifestació convocada pels CDRs ha reunit prop de cinquanta persones, que s'han hagut de quedar a l'accés de la plaça ja que els Mossos no els han deixat accedir a dins. Tot i alguns crits entre els dos grups, no hi ha hagut incidents.
 

acte vox constitució lleida paeria
Un dispositiu policial ha evitat que els manifestants antifeixistes accedissin a la plaça de la Paeria de Lleida (ACN/Anna Berga)

 

ARXIVAT A:
CDRVoxExtrema dretaConstitució espanyola
Anar al contingut