Santiago Abascal la nit del 10N (Reuters/Susana Vera)

L'extrema dreta de Vox es dispara i es converteix en la tercera força

Amb 52 diputats, un eufòric Santiago Abascal diu que cal restaurar l'ordre constitucional a Catalunya i canviar l'estat de les autonomies

Sílvia MateuActualitzat

Resultats històrics de l'extrema dreta espanyola, que ha passat dels 24 escons de fa sis mesos als 52 d'ara, més del doble. Com pronosticaven els sondejos, el partit liderat per Santiago Abascal es converteix en la tercera força del Congrés. Fa menys d'un any no tenia representació a cap institució.

Vox ha consolidat el seu espai a la política espanyola, en un ascens que ha anat paral·lel a la sentència del procés i la reacció als carrers.

 

A Catalunya, Vox aconsegueix 2 diputats. L'únic que tenia representació a les eleccions anteriors era Ignacio Garriga, el número 1 de Barcelona, i ara s'hi afegeix Juan José Aizcorbe.

 

L'alternativa patriòtica

Els resultats s'han rebut amb eufòria i crits d'"A por ellos" a la seu madrilenya de Vox, quan ha intervingut Santiago Abascal:

 

El líder de Vox ha parlat de restaurar l'ordre constitucional a Catalunya i de canviar l'estat de les autonomies:

"Avui s'ha consolidat a Espanya una alternativa patriòtica i una alternativa social que demanda unitat nacional i restauració de l'ordre constitucional a Catalunya, amb l'aplicació implacable de les nostres lleis, que demanda la igualtat de tots els espanyols a tot el territori nacional, exigint la transformació de l'antiigualitari i lliberticida estat de les autonomies"

Els votants de Vox que s'han acostat fins a la seu han cridat "Puigdemont, a presó" quan Abascal defensava així una Espanya respectada pels seus socis europeus:

"Som una alternativa patriòtica que demanda una Espanya respectada al món i no una Espanya trepitjada a la qual els seus socis es permeten el luxe de no entregar els pròfugs colpistes"

 

D'esquerra a dreta: Iván Espinosa de los Monteros, Santiago Abascal, Javier Ortega Smith, Rocío Monasterio i Jorge Buxadé (EFE/Javier Lizón)

 

Abascal també ha adreçat un missatge a l'esquerra:

"La història no ha acabat i tenim el mateix dret que ells a defensar les nostres idees sense ser insultats ni estigmatitzats, com fan els mitjans de comunicació"

I tampoc s'ha oblidat d'altres aspectes clau de la seva campanya, com la immigració:

"Demanem fronteres segures enfront de la immigració il·legal i una defensa de la família i de la vida"

 

Els números 1 i 2 de Vox per Barcelona, Ignacio Garriga i Juan José Aizcorbe

 

Des de Barcelona, el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha començat la seva intervenció amb un "queridos compatriotas, ciutadans de Catalunya, ja som aquí".

Garriga, que ha obtingut dos diputats per Barcelona, ha agraït el vot "en especial a Catalunya" i ha enviat un missatge a "les terres de Girona, de Lleida i de Tarragona" per dir que "esteu tots representats amb els nostres diputats". 
 

32 províncies amb representació

Vox ha estat la força més votada a Múrcia i a Ceuta. Les comunitats on Vox no obté cap escó són Euskadi, Navarra, Galicia i la Rioja.

I aquest és el mapa de les 32 províncies on ha aconseguit representació:

 

 

Vox ha obtingut 8 diputats a l'anomenada Espanya buida, les províncies que tenen menys població i menys representants.

 

Reaccions internacionals

L'extrema dreta europea ha felicitat Vox i Santiago Abascal. Entre els primers a fer-ho, l'italià Matteo Salvini, vicepresident i ministre de l'Interior:

 

També han arribat felicitacions a Abascal del polèmic líder neerlandès Geert Wilders:

 

I des de França s'hi ha afegit la presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen:

 


Vox ha marcat l'agenda

La campanya de Vox ha estat semblant a l'anterior, però més radical quan, per exemple, ha defensat la il·legalització dels partits independentistes. A proposta de Vox, l'Assemblea de Madrid va demanar dijous il·legalitzar "els partits separatistes que atemptin contra la unitat d'Espanya, amb els vots del PP i Ciutadans.

Els seus rivals han competit amb Vox en l'estratègia de mà dura amb Catalunya, a mesura que els sondejos apuntaven cap a un desplaçament de vots cap al partit de Santiago Abascal. L'últim a arribar a la dreta de l'arc parlamentari ha marcat l'agenda.

A més de les proclames patriòtiques, el seu discurs també ha carregat contra la immigració i contra les dones i la violència de gènere.

L'exhumació de les restes de Franco ha estat un altre tema que ha animat els seus votants, contraris al trasllat.

 

Debats electorals

La Junta Electoral va advertir Vox que no podia vetar periodistes, però ho va fer poques hores abans del final de la campanya. A més, el partit ha presentat recurs i al·lega que no poden respondre totes les peticions que tenen per seguir-los.

Aquesta vegada, el partit d'Abascal ha pogut participar en els debats electorals perquè la seva representació parlamentària li permetia tenir espai a la televisió pública. Al debat de TV3 i Catalunya Ràdio, Ignacio Garriga va mantenir un to tranquil, intentant convèncer el votant conservador del PP i l'antiindependentista de Ciutadans.

A les xarxes, però, va rebre moltes crítiques quan Mireia Vehí va acusar-lo de tenir un assessor del partit ultradretà Moviment Social Republicà.

ARXIVAT A:
PPCsEleccions generals 2019-10NVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut