Vox anuncia al Congrés una moció de censura contra Sánchez al setembre
Santiago Abascal, líder de Vox, aquest dimecres a la tribuna del Congrés dels Diputats (EFE/Emilio Naranjo)

Vox anuncia al Congrés una moció de censura contra Sánchez al setembre

Santiago Abascal demana suport a Casado apel·lant a "la responsabilitat del segon partit d'Espanya"

RedaccióActualitzat

El partit d'extrema dreta Vox presentarà al setembre una moció de censura contra el govern presidit per Pedro Sánchez.

Ho ha anunciat aquest matí, al Congrés dels Diputats, el president de la formació, Santiago Abascal, durant el ple sobre el fons de reconstrucció aprovat per la Unió Europea la setmana passada.

Un acord que, segons Abascal, "es tracta d'un rescat" que suposarà la "ruïna" d'Espanya la "pèrdua de sobirania" i que, a més, augmentarà l'"efecte crida" a la immigració il·legal.

 

Pedro Sánchez i la vicepresidenta Carmen Calvo a la bancada del govern en el Congrés (EFE/Emilio Naranjo)


Abascal ha acusat el govern espanyol de ser "il·legítim i desaprensiu", i d'haver promogut "la divisió sectària entre els espanyols" i "la falta de llibertats i la violència política contra l'oposició".

Ha assegurat que fins ara han utilitzat la tribuna del Congrés i les mobilitzacions al carrer per donar veu a la societat espanyola, però que això "no és suficient" i que, per això, presentaran una moció de censura.

"Els anuncio solemnement, des d'aquesta tribuna, que no ens queda cap més remei que utilitzar l'instrument de la moció de censura, que presentarem el mes de setembre."


Una moció a la qual immediatament ha convidat a sumar-se tots els diputats "que creguin que encara som a temps d'evitar que Espanya caigui en la ruïna, en la mort i en l'opressió que vostès [el govern espanyol] ens porten".

A més, s'ha adreçat directament al Partit Popular, "amb humilitat i amb ànim de diàleg", apel·lant a "la responsabilitat del segon partit d'Espanya" per "evitar el pitjor i retornar la veu al poble espanyol".


El PP, en contra

El suport del PP a la moció de censura era improbable, i el dubte no ha trigat a esvair-se: en un missatge a Twitter, el número 2 de Casado, Teodoro García Egea, ha qualificat la proposta de Vox de "maniobra de distracció" que servirà per reforçar el PSOE i "salvar el soldat Sánchez".

 

 

La cinquena moció des la Transició

La Constitució Espanyola estableix que la moció de censura "haurà de ser proposada almenys per la desena part dels Diputats" i que "haurà d'incloure un candidat a la presidència del govern".

Una desena part dels 350 diputats són 35. Com que Vox té 52 diputats, no té cap problema per presentar-la.

Una altra cosa és que tingui opcions de guanyar-la, per a la qual cosa necessitaria sumar una majoria absoluta de 176 vots.

 

El PP ja ha anunciat que no donarà suport a la moció de Vox (EFE/Emilio Naranjo)


El grup parlamentaris de Vox, el PP i Ciutadans sumarien 150 vots, i potser algun més del grup mixt, però la negativa del PP tanca del tot la porta a la majoria absoluta.

Una altra opció és que, com estableix la Constitució, el PP aprofités l'avinentesa per presentar una moció alternativa proposant Casado com a president del govern espanyol, però tampoc sembla clar que pugui obtenir el suport de 176 diputats.

El moviment d'Abascal, això sí, servirà per sacsejar el debat polític, donar visibilitat a la formació que presideix i obligar a retratar-se al PP i a Cs, que governen en algunes comunitats autònomes amb el vist-i-plau de Vox.

Des de la fi del franquisme s'han presentat quatre mocions de censura: la del PSOE contra Adolfo Suárez (1980), la del PP contra Felipe González (1987), la d'Unides Podem contra Mariano Rajoy (2017) i la del PSOE també contra Rajoy (2018), que va ser la primera a prosperar i va portar Pedro Sánchez a la presidència del govern espanyol.

ARXIVAT A:
VoxPSOESantiago Abascal Pedro SánchezMoció de censura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut