Contraris a l'acord del Brexit es manifesten a l'exterior del Parlament de Westminster, que aquesta nit ha de votar l'acord de sortid…
Contraris a l'acord del Brexit es manifesten a l'exterior del Parlament de Westminster, que aquesta nit ha de votar l'acord de sortida del Regne Unit de la UE (Reuters)

Votació del Brexit: els possibles escenaris si el Parlament britànic tomba l'acord

Theresa May podria avançar les eleccions o haver-se d'enfrontar a una moció de censura

Joan RaventósActualitzat

La Cambra dels Comuns del Parlament britànic vota aquesta nit l'acord sobre el Brexit signat entre el govern de Theresa May i la Unió Europea. L'oposició de nombrosos diputats conservadors, del partit de la primera ministra, fa preveure una derrota.

La votació serà després d'un intens debat parlamentari que es farà aquesta tarda mentre, a l'exterior, partidaris i detractors del Brexit faran sentir la seva veu.

Si, contra tot pronòstic, May aconseguís convèncer una majoria de diputats a favor del seu acord amb la UE, fi de la història: el 29 de març, la data prevista, el Brexit es farà efectiu.

Si no, la història es continuarà escrivint amb tot un entramat d'opcions diverses.

 

Partidaris i detractors del Brexit es manifesten a l'exterior del Parlament de Westminster, que aquesta nit ha de votar l'acord de sortida del Regne Unit de la UE (Reuters)

 

Una opció: el no acord

Beneïda només pels més fervents defensors del Brexit a qualsevol preu, però massa plena d'incerteses. Evitar aquest Brexit podria passar per aturar-lo amb entrebancs parlamentaris fins que es plantegi una proposta alternativa.


Renegociar l'acord

És clar que, per buscar una alternativa, també es podria demanar a Brussel·les un ajornament del Brexit per renegociar l'acord, o almenys els punts més conflictius.

 

La primera ministra britànica, Theresa May, aquest dilluns, sortint del número 10 de Downing Street (Reuters)

 


Eleccions anticipades

Aquesta via s'hauria d'aprovar al Parlament, on May té dificultats per convèncer els diputats. Potser els podria seduir plantejant eleccions anticipades, que ja serien una sortida a un vot negatiu que s'espera aquesta nit.


Moció de censura

Molts veuen en les eleccions una manera de fer fora May. Si la primera ministra s'hi resisteix, l'oposició podria proposar una moció de censura i esperar que els enemics que May té dins de casa seva també s'hi sumin.

 

Partidaris i detractors del Brexit es manifesten a l'exterior del Parlament de Westminster, que aquesta nit ha de votar l'acord de sortida del Regne Unit de la UE (Reuters)

 


Un Brexit més tou

La primera ministra té tres dies per plantejar una sortida. S'especula que pugui posar sobre la taula un Brexit encara més tou, a l'estil noruec: mercat únic, sí; Unió Europea, no, en una fórmula que aigualiria les expectatives inicials.


Un segon referèndum

Ah, i entre totes aquestes possibles sortides, n'hi ha una altra que May rebutja: convocar un segon referèndum. Considera que és tornar als britànics un problema que els polítics no haurien sabut resoldre.

ARXIVAT A:
BrexitTheresa May
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut