Toc d'atenció a Erdogan a les municipals (Reuters)
Toc d'atenció a Erdogan a les municipals (Reuters)

Vot de càstig a Erdogan a les municipals: perd Ankara i possiblement Istanbul

La delicada situació econòmica que viu el país ha passat factura al Partit de la Justícia i el Desenvolupament

RedaccióActualitzat

Mals resultats a les eleccions municipals a Turquia per al partit del president Recep Tayyip Erdogan, que ha perdut a la capital política, Ankara, i podria ser que també a la capital econòmica, Istanbul. Fa 25 anys que les dues grans ciutats del país estaven en mans de l'islamista Partit de la Justícia i el Desenvolupament.

Aquests comicis locals s'han interpretat com un plebiscit sobre el mateix Erdogan, castigat per la recessió econòmica que viu el país. El mateix president s'hi ha abocat durant la campanya electoral.

Caldrà veure els resultats definitius a Istanbul, que també és la ciutat més poblada de Turquia, amb més de 15 milions d'habitants. El candidat a l'alcaldia de l'oposició socialdemòcrata del CHP, Ekrem Imamoglu, es perfila com a guanyador per molt poc. Les dues formacions superen els 4 milions de vots i la diferència a favor dels opositors es mou al voltant dels 25.000 vots quan l'escrutini pràcticament ha finalitzat.

Ekrem Imamoglu, l'alcaldable socialdemòcrata per Istanbul (Reuters)

Imamoglu ja es veu com a alcalde d'Istanbul:

"Sé que hem guanyat, està molt clar. Però, per respecte al procés [el recompte de vots], per sentit d'Estat, no ho declararé (···). Aquest és un moment històric. Siguin responsables. Compleixin el seu deure. Difonguin les dades."

En tot cas, el president Erdogan ha reconegut el revés de la seva formació amb la pèrdua de diverses ciutats.

"Cada victòria i cada derrota és la voluntat de la nostra nació i hem d'acceptar aquest fet com una necessitat de la democràcia. Admetem que vam guanyar el cor de les persones a les ciutats on hem guanyat però no hem tingut prou èxit a les ciutats on hem perdut. I actuarem en conseqüència."

Almenys dues persones han mort i una cinquantena més han quedat ferides en diversos incidents durant la jornada electoral d'aquest diumenge.

ARXIVAT A:
EleccionsRecep Tayip Erdogan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut