Von der Leyen sobre Puigdemont, Junqueras i Comín: "És una qüestió jurídica"
La nova presidenta de la Comissió Europea, Ursula von del Leyen, dimarts passat després de ser escollida (EFE)
Brusel·les

Von der Leyen sobre Puigdemont, Junqueras i Comín: "És una qüestió jurídica"

En una entrevista a cinc diaris europeus, la flamant presidenta de la Comissió Europea evita valorar la situació dels tres eurodiputats independentistes

Actualitzat

Primeres declaracions de la nova presidenta de la Comissió Europea, Ursula von del Leyen, sobre la situació política a Catalunya. En una entrevista a cinc diaris europeus, entre els quals "La Vanguardia", Von der Leyen afirma que ni coneix prou ni té una opinió formada sobre la qüestió catalana.

Preguntada sobre Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, els tres diputats independentistes que no van poder votar en el ple del Parlament Europeu que la va elegir, ha vinculat la situació a l'àmbit jurídic:

"No és qüestió de sentiment, d'opinió o de política, sinó que és, en gran mesura, una qüestió jurídica"

Durant la sessió del Parlament Europeu que la va escollir com a presidenta de la Comissió, els escons de Junqueras, Puigdemont i Comín estaven buits.

 

Els escons de Junqueras, Puigdemont i Comín al Parlament Europeu, buits (ACN)

 

Segons explica el diari català, Von der Leyen ha mostrat "certa incomoditat" en ser preguntada pels tres eurodiputats electes i inicialment ha plantejat si era pertinent una pregunta "tan detallada".

En el ple de constitució de l'Eurocambra, el 2 de juliol, quan cap dels tres eurodiputats independentistes va poder asseure's al seu escó, l'irlandès Matt Carthy va denunciar l'absència de Puigdemont, Junqueras i Comín.

 

L'eurodiputat Matt Carthy va denunciar l'absència de Puigdemont, Junqueras i Comín en la sessió constitutiva del Parlament Europeu

 

Aquell mateix dia, milers de persones van manifestar-se a Estrasburg contra el veto a Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras com a eurodiputats.

 

Defensa dels rescats al Mediterrani

En l'entrevista, Von der Leyen es compromet a aconseguir una política migratòria "solidària" amb els països de la frontera exterior de la UE, però també defensa els rescats al mar Mediterrani.

La nova presidenta de la Comissió Europea considera "una obligació humana" rescatar la gent que s'està ofegant, tot i reconèixer que entén que "els països de la frontera exterior no volen que se'ls deixi sols":

"És una obvietat que s'ha de rescatar la gent en perill al mar"

Els esforços, segons Von der Leyden, s'han de concentrar "en evitar que la gent es llanci al mar en llanxes" i combatre "el crim organitzat" o màfies de tràfic de persones que operen a Turquia, el Marroc o Algèria. Mentre hi hagi gent que "s'aventuri a aquests viatges mortals, tindrem l'obligació d'ajudar-los", apunta la nova presidenta de la Comissió.

L'entrevista a Von der Leyen la publiquen "La Vanguardia", "Le Monde", "The Guardian", "La Stampa" i el "Süddeutsche Zeitung".

ARXIVAT A:
Unió EuropeaParlament EuropeuCarles PuigdemontOriol JunquerasToni ComínProcés catalàUrsula von der LeyenComissió Europea
Anar al contingut