Von der Leyen sobre el Sofàgate: "Em vaig sentir sola i ferida, com a dona i europea"

L'incident diplomàtic per l'absència de cadira per a la presidenta de la Comissió Europea en la reunió amb Michel i Erdogan arriba al Parlament Europeu

Actualitzat

L'anomenat Sofàgate, el conflicte diplomàtic arran de la visita dels presidents del Consell Europeu i la Comissió Europea a Turquia, continua portant cua gairebé tres setmanes després. La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha dit que es va sentir "ferida i sola, com a dona i com a europea" quan la van deixar sense cadira en la reunió amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

"Em vaig sentir ferida, em vaig sentir sola com a dona i com a europea", ha confessat Von der Leyen al ple del Parlament Europeu, on també ha afirmat que en fotografies de reunions anteriors al mateix nivell "no s'hi veu absència de cadires", però "tampoc dones":

"Soc la primera dona de ser presidenta de la Comissió Europea i així esperava que se'm tractés quan vaig visitar Turquia. Però no va ser així. No puc trobar cap justificació sobre com se'm va tractar en els tractats europeus, de manera que he de concloure que va ser perquè soc una dona. Hauria passat el mateix si hagués portat americana i corbata?"

Von der Leyen ha demanat als líders europeus que exigeixin a Turquia el respecte als drets de les dones com a "condició prèvia a la represa de les relacions" amb Ankara.

 

Von der Leyen, asseguda en un sofà, en la trobada amb Michel i Erdogan
Von der Leyen, asseguda en un sofà, en la trobada amb Michel i Erdogan

 

La presidenta de la Comissió Europea ha assenyalat que està "en una situació privilegiada" perquè és "presidenta d'una institució respectada" i té la capacitat d'"alçar la veu", però ha alertat que hi ha "milers" de casos similars que queden silenciades. "Quan vaig arribar a la reunió, hi havia càmeres. Gràcies a això, el vídeo de la meva arribada es va fer viral i va generar titulars. No van fer falta traduccions ni subtítols: les imatges parlaven per si soles. Però tots coneixem milers d'incidents similars, la majoria molt més seriosos, que ningú veu", ha advertit.

 

El "sofagate", al Parlament Europeu

L'Eurocambra ha tractat aquest dilluns la visita de Michel i Von der Leyen a Ankara, un viatge que buscava reactivar els contactes amb Turquia després d'un 2020 particularment tens entre el país i la UE. Tant el president del Consell Europeu com la presidenta de la Comissió Europea han assegurat que la situació no es pot repetir en un futur.

Davant del ple, Michel ha reiterat les disculpes públiques per no haver reaccionat davant la presència de només dues cadires per a una reunió de tres persones i ha explicat que els equips de protocol no van tenir accés a la sala abans de la reunió.

 

Charles Michel intervé al Parlament Europeu, sota la mirada d'Ursula von der Leyen
Charles Michel intervé al Parlament Europeu, sota la mirada d'Ursula von der Leyen (EFE / Olivier Hoslet)

 

Tot i que ha reconegut les crítiques, el president del Consell Europeu ha apuntat que, en aquell moment, va pensar que no reaccionar "evitaria crear un incident polític molt més seriós, que posaria en risc mesos de treball polític i diplomàtic" en les relacions entre Ankara i Brussel·les:

"Von der Leyen i jo mateix ens hem compromès a assegurar que aquesta situació no tornarà a repetir-se en el futur i hem donat instruccions en aquesta línia als nostres equips diplomàtics i de protocol."

La presidenta de la Comissió Europea ha apuntat que, després de l'incident, va expressar a Erdogan la preocupació per la sortida de Turquia de la Convenció d'Istanbul, un tractat internacional per combatre la violència masclista. "Això no és acceptable, qualsevol violència contra dones i nenes és un crim, hem d'anomenar-la crim i castigar-la com a tal", ha dit Von der Leyen.

 

Ursula von der Leyen, intervenint aquest dilluns a l'Eurocambra
Ursula von der Leyen, intervenint aquest dilluns a l'Eurocambra (EFE / Olivier Hoslet)

 

Per la seva banda, Michel ha reafirmat el compromís amb la igualtat de gènere i s'ha compromès a intentar mobilitzar els estats membres per avançar en directives bloquejades en aquesta àrea i buscar progressos en la bretxa salarial, estancada des de fa anys al voltant del 14% a la UE.

El president del Consell Europeu ha assenyalat que "és difícil contemplar una cooperació més àmplia amb Turquia" si no es produeixen avenços en matèries com la llibertat d'expressió o la repressió a partits polítics i mitjans de comunicació.

 

 

ARXIVAT A:
Ursula von der LeyenRecep Tayip ErdoganUnió EuropeaTurquiaFeminisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut