Ursula von der Leyen, en el moment de guanyar la votació a l'Eurocambra
Ursula von der Leyen, en el moment de guanyar la votació a l'Eurocambra

L'alemanya Ursula von der Leyen, nova presidenta de la Comissió Europea

Von der Leyen ha superat per només 9 vots la votació a l'Europarlament amb 383 vots favorables i 327 en contra

RedaccióActualitzat

La fins ara ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyen, ha superat per la mínima la votació de l'Eurocambra i serà la nova presidenta de la Comissió Europea a partir de l'1 de novembre, en substitució del luxemburguès Jean-Claude Juncker.

Amb 383 vots favorables Von der Leyen ha aconseguit superar per 9 vots la majora absoluta necessària, fixada en 374 d'un total de 747. Es ratifica, així, la seva nominació presentada pel Consell d'Europa. 327 eurodiputats hi han votat en contra.

Finalment ha rebut el suport del seu grup, el Grup Popular, del grup liberal i de gran part dels socialdemòcrates.

Von der Leyen es converteix en la primera dona que accedeix al màxim càrrec de l'executiu comunitari:

 

"Us agraeixo la confiança que heu dipositat en mi, és la confiança que teniu en Europa. La vostra confiança en una Europa unida i forta, des de l'est fins a l'oest, del sud al nord. La confiança en una Europa preparada per lluitar pel futur enlloc de lluitar els uns contra els altres"

 

 

Sembla que el contundent discurs d'aquest matí ha estat clau per aconseguir el suport que li faltava per poder ocupar el càrrec per part dels liberals del partit Renovar Europa i dels socialistes europeus, que s'han reservat el sentit del vot fins al darrer moment.

El grup dels Verds i el de l'Esquerra (GUE) ja havien anunciat, igual que l'extrema dreta, que hi votarien en contra.

 

 

"Seré una gran alidada"

La candidata a presidir la Comissió Europea ha promès en el seu discrus del matí davant del Parlament Europeu ser "una gran aliada" per "reforçar" la Unió per mirar de convèncer els diputats del Parlament Europeu.

Abans de parlar davant els parlamentaris europeus, Von der Leyen era conscient que havia d'agradar a partits ideològicament molt diferents per sortir escollida i, per aquest motiu ha fet un discurs de presentació contundent:

"Qui ho vulgui, em tindrà sempre com una gran aliada. Qui vulgui reduir-la, rebaixar-ne els valors, es trobarà amb la resistència més fèrria."

L'elecció de l'alemanya, que ja ha anunciat que renuncia al càrrec de Ministra de Defensa a l'executiu d'Angela Merkel, dependrà dels liberals i els socialistes, que no està clar a hores d'ara si li donaran suport.

Von der Leyen ha fet un discurs ben construït, amb la seva visió de com ha de ser l'Europa dels pròxims cinc anys, amb propostes com una assegurança d'atur i un salari mínim europeus.

 

Ursula von der Leyen en un moment del seu discurs 

 

Un "nou pacte migratori"

La candidata alemanya ha lamentat que més de 17.000 persones hagin mort al Mediterrani en els darrers anys i ha indicat que als tractats existeix "l'obligació moral i jurídica de respectar la dignitat de tot ésser humà".

Tot i que no ha entrat en detall, sí que ha anunciat que proposarà "un nou pacte d'immigració i asil" i s'ocuparà de fer un nou llançament per a la reforma del reglament de Dublín i ha suggerit "crear corredors humanitaris" en cooperació amb l'ACNUR.

 

Política verda

Durant el discurs, Von der Leyen ha apuntat també que si és escollida proposarà un nou "Green deal", una política verda per a Europa en els primers 100 dies del seu mandat.

"Vull que Europa sigui el primer continent neutral pel que fa al clima del món l'any 2050. Proposaré una nova política verda europea en els primers 100 del mandat."

Segons ella, la reducció d'emissions en un 40% per al 2030 no és "suficient" i cal arribar a reduir les emissions de CO2 fins al 50 o el 55%.

Per aconseguir-ho, ha dit, ha promès fer una primera llei europea per al clima que traduirà l'objectiu de neutralitat climàtica per al 2050 en legislació.

També ha proposat una conferència per aprofundir en la democratització de les institucions europees. La candidata a presidir la Unió s'ha mostrat també favorable a un ajornament del Brexit si el Regne Unit ho demana.

 

 

Von der Leyen també ha destacat que "per fi" una dona és candidata a la presidència de la Comissió Europea.

"El coratge dels pioners com Simone Veil m'ha inspirat en la meva visió d'Europa", ha assegurat a l'inici del discurs, que ha clausurat al crit de "Visca Europa!".


Referències a Catalunya i als presos independentistes

En les més de 3 hores de debat, hi ha hagut temps per fer referències a Catalunya, com la que ha fet Alyn Smith, dels Verds-EFA:

"Aquest Parlament no està complet. Falten tres eurodiputats catalans començant pel nostre company, Oriol Junqueras. L'única solució a aquesta qüestió és el diàleg".

La candidata dels 28 vol que els candidats a presidir la Comissió Europea hagin de presentar-se a les eleccions i no depenguin dels acords privats entre estats.

Al final, grans aplaudiments del seu partit, el PP, que li dona suport, però també de socialistes i liberals, que no decidiran el seu vot fins aquesta tarda, quan es faci la votació. Més continguts per part dels Verds o l'Esquerra Unitària, que han reconegut que el discurs de la candidata ha millorat, però que encara és insuficient i per tant hi votaran en contra. I indiferència per part de l'extrema dreta, que tampoc li donarà suport.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaComissió EuropeaUrsula von der Leyen
Anar al contingut