Von der Leyen comença la campanya per convèncer una Eurocambra descontenta

La candidata a presidir la Comissió Europea no sabrà si ocuparà el càrrec fins al 16 de juliol

RedaccióActualitzat

La candidata a presidir la Comissió Europea, l'alemanya Ursula von der Leyen, ha començat campanya per convèncer els eurodiputats que aprovin el seu nomenament el 16 de juliol.

Aquest dijous s'han trobat per primera vegada qui està a punt de ser el passat de la Comissió Europea i qui voldria ser-ne el futur. Jean-Claude Juncker saludava la premsa en portuguès mentre abraçava la qui està cridada a ser la seva substituta.
 

Jean-Claude Juncker s'ha mostrat molt efusiu amb Ursula von der Leyen (Reuters)

 

L'encara president de la Comissió Europea ha garantit a la candidata a succeir-lo el seu "suport personal" per dur a terme una "transició fluida" si el Parlament Europeu l'escull.

La política alemanya no té garantit que ocupi el càrrec. Ho sabrà d'aquí a 12 dies, quan haurà d'anar a Estrasburg a passar l'examen de la comissió, una prova que no està assegurat que superi.
 

Crítiques del Parlament Europeu

Al Parlament Europeu, alguns portaveus ja han anunciat que no estan d'acord amb el repartiment de càrrecs, perquè se senten menystinguts pels estats que en l'última cimera van prendre decisions sense tenir-los en compte.

L'Eurocambra exigia que el candidat a presidir la Comissió Europea fos un dels caps de llista dels partits europeus que es van presentar a les eleccions de maig.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha rebut una cascada de crítiques. El vicepresident del Grup Partit Popular Europeu, Esteban González Pons, ha estat dels més durs en les intervencions:

"Vostès no poden presumir de com han fet les coses, ni per les formes ni pels vetos ni per la seva falta de respecte cap a la resta de les institucions."

Els socialdemòcrates s'han mostrat especialment descontents amb Von der Leyen, després que el socialista holandès Frans Timmermans gairebé fos escollit candidat per presidir la Comissió. La presidenta del Grup Socialdemòcrata Europeu, Iratxe García, ha avançat que no donaran suport a la nova candidata:

"Tampoc donarem suport a cap candidata o candidat que pretengui quedar-se en l'immobilisme davant la necessitat de reformes amb la governança econòmica, l'enfortiment de de les polítiques socials, i la transformació ecològica."

Els liberals també s'han afegit a aquests retrets. El president del Grup Renovar Europa, Dacian Ciolos, ha comentat que el més "important" és "democratitzar el procés per nomenar els líders de la UE".

Però les crítiques dels tres principals partits de la cambra es dirigien cap a unes decisions que van prendre uns caps d'estat i de govern que pertanyen a aquests mateixos partits. Per això, tot i les enganxades dialèctiques, la sang no arriba mai al riu.
 

Ursula von der Leyen i Donald Tusk, reunits aquest dijous (Reuters)

 

Tusk no ha replicat a les crítiques

El president del Consell europeu, Donald Tusk, no ha replicat a les crítiques i ha defensat el repartiment dels alts càrrecs de les institucions comunitàries, perquè considera que és el resultat de "bones decisions".

"Crec que són bones decisions. Per primera vegada a la història, el Consell Europeu ha proposat els noms de dues dones i dos homes per liderar les institucions clau de la UE".

Amb el nou disseny, la ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyen, presidiria la Comissió Europea, mentre que la conservadora francesa Christine Lagarde dirigiria el Banc Central Europeu.

Tusk ha afegit que l'acord per al repartiment de càrrecs es va assolir després de tres dies de negociacions maratonianes perquè volia assegurar-se que "cada estat membre, gran o petit, de tots els racons d'Europa, estigués a bord pel que fa al lideratge futur de la UE".

ARXIVAT A:
Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut