Von der Leyen agraeix a Grècia que sigui l'"escut d'Europa" l'endemà dels trets a migrants

La presidenta de la Comissió Europea ha dit que la prioritat és mantenir l'ordre a les fronteres exteriors de la UE i ha promès "tot el suport operatiu necessari"

Actualitzat

Els líders de les tres màximes institucions de la Unió Europea - la Comissió, el Parlament i el Consell- han donat ple suport a les autoritats gregues en les actuacions per frenar l'arribada de migrants procedents de Turquia, durant una visita a la frontera entre tots dos països.

Tot i les crítiques que està rebent la Unió Europea per falta d'acció davant aquesta nova crisi migratòria, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha agraït les actuacions de la policia grega i els guardacostes aquests dies i ha avalat mà dura contra els migrants.

"Agraeixo a Grècia per ser el nostre escut europeu en aquests temps"

La policia grega s'enfronta a una família de migrants (Costas Baltas / Reuters)

A més, Von der Leyen ha dit que la prioritat és mantenir l'ordre a les fronteres exteriors de la UE i ha promès "tot el suport operatiu necessari" per les autoritats gregues.

"La nostra prioritat és assegurar-nos que es mantingui l'ordre a la frontera exterior grega, que també és una frontera europea"


Més suport humà i material a través de Frontex

Frontex, l'agència comunitària de fronteres exteriors, es prepara per desplegar cent efectius més, que se sumen als 530 presents al territori grec.

També hi aniran un vaixell, sis patrullers, dos helicòpters i un avió per "millorar la vigilància de les fronteres".

Von der Leyen ha anunciat que donarà 700 milions d'euros per ajudes a Grècia, recursos mèdics i humanitaris del Mecanisme Europeu de Protecció Civil.

"La situació a les nostres fronteres no és només una qüestió de Grècia. És responsabilitat de tota Europa. I ho gestionarem de forma ordenada amb unitat, solidaritat i determinació"

 

Durant la compareixença d'aquest dimarts, en cap moment s'han qüestionat les dues mesures dràstiques que ha pres el govern grec: la decisió de suspendre el dret a demanar asil dels refugiats que arribin aquest març i que les persones que entrin il·legalment seran retornades als països d'origen.

Diverses veus ja van alertar sobre la gravetat d'aquestes decisions, que violen les convencions de Ginebra i incompleixen la legislació internacional.

L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) les ha criticat i ha assegurat que no tenen "cap base legal".

La presidenta ha expressat, això sí, la "compassió pels migrants que han estat atrets amb falses promeses en una situació desesperada", sense retreure cap excés de força de la policia grega.  

Migrants creuen via terrestre la frontera entre Turquia i Grècia (Leonhard Foeger / Reuters)

El president del Consell Europeu, Charles Michel, sí que ha mencionat la importància d'actuar amb proporcionalitat i respectant les lleis i els drets humans.

"És crucial actuar de forma proporcional i mostrar respecte a la dignitat humana i a la normativa internacional"

També s'ha dirigit al primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, i li ha dit que "confien en ell i el seu govern".

Per altra banda, el president de l'Eurocambra, David Sassoli, ha insistit que cal una política migratòria comuna. I ha criticat que alguns governs de la UE no són "conscients" d'aquesta necessitat.

Cap paraula, però, sobre els atacs xenòfobs contra les ONG i els periodistes.


La UE reclama a Turquia el compliment de l'acord migratori

Els presidents del Consell, el Parlament i la Comissió han reclamat a Turquia que compleixi l'acord migratori que està en vigor des del 2016, amb el qual la UE va voler contenir la crisi migratòria del 2015.

Von der Leyen ha dit que "Turquia no és un enemic i la gent no són mitjans per aconseguir un objectiu".

Aquesta situació es va iniciar divendres, quan el govern turc va anunciar que no estava en disposició de continuar contenint el flux de refugiats cap a la Unió Europea després que 33 soldats turcs morissin a conseqüència d'un atac a la província d'Idlib, al nord-est de Síria.

El govern grec no dubta a acusar Turquia d'aquesta crisi migratòria dirigint i incentivant l'arribada de migrants a les seves fronteres per pressionar la UE i "d'utilitzar els refugiats".

Mitsotakis ha afegit que Turquia s'ha convertit en un "traficant oficial de migrants" per estar "enviant" persones a Grècia per "obtenir coses a canvi".

 


Crítiques per l'ús indiscriminat de pilotes de goma i gasos lacrimògens

En cap de les intervencions d'aquest dimarts s'han esmentat les imatges dels guardacostes grecs intentant fer naufragar una llanxa o trencant motors després que Grècia suspengués el dret d'asil.

Tampoc s'ha mencionat la mort del nen ni del jove intentant arribar a Europa a causa de la intervenció de la policia grega.

Diverses ONG critiquen l'ús indiscriminat de pilotes de goma i gasos lacrimògens per contenir les persones que tracten d'entrar a Grècia per via terrestre.

Els agents antiavalots han llençat gasos lacrimògens per evitar els intents dels migrants d'entrar a territori grec.

Grècia ha anunciat maniobres militars amb foc real al voltant de la illa de Lesbos per dificultar l'arribada de migrants.

Aquesta mateixa illa, coneguda per la solidaritat dels habitants a l'onada migratòria del 2015, s'ha convertit en un lloc on la tensió pels fluxos migratoris ha fet que un grup de veïns es situes diumenge a la costa per impedir el desembarcament dels ocupants d'un bot pneumàtic. Aquesta situació també s'ha viscut a la illa de Samos.

Els migrants han estat rebuts amb crits de "Per què heu vingut?" i "Torneu a Turquia".

Segons ha dit l'executiva europea Dana Spinant, Brussel·les està analitzant les accions que s'han pres des d'Atenes.

Aquest estudi inclourà possibles violacions de drets humans en les actuacions del govern grec, però encara no hi ha data per saber les conclusions de l'informe.

ARXIVAT A:
RefugiatsMigracionsComissió EuropeaUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut