Madrid

"Volver" triomfa als Goya amb els premis a millor pel·lícula, millor director i millor actriu, amb una emocionada Penélope Cruz

"Volver" es pot considerar la triomfadora dels vint-i-unens premis Goya del cinema espanyol. S'ha endut els premis a la millor pel·lícula, millor director (sense Pedro Almodóvar a la sala), millor actriu, per a Penélope Cruz, i millor actriu de repartiment, per a Carmen Maura. "El laberinto del fauno" és la cinta que s'ha emportat més distincions, entre les quals millor guió i millor actriu revelació, mentre que "Salvador" s'ha quedat només amb el millor guió adaptat. Juan Diego ha aconseguit el Goya al millor actor per "Vete de mí", i Quim Gutiérrez i Ivana Baquero s'han emportat els Goya al millor actor revelació i millor actriu revelació, per "El laberinto del fauno" i "AzulOscuroCasiNegro".

Actualitzat
Els Goya 2007 han distingit amb els principals premis l'última pel·lícula de Pedro Almodóvar. "Volver" ha aconseguit els premis a la millor pel·lícula, millor director, millor actriu, millor actriu de repartiment i millor música original, cinc dels catorze a què optava. Tenint en compte que Pedro Almodóvar no ha anat a la gala, que ha conduït amb destresa i originalitat l'actor català José Corbacho, tot el protagonisme ha recaigut en les intèrprets femenines.

Una emocionada Penélope Cruz s'ha endut el segon Goya de la seva carrera -després del de "La niña de tus ojos"- pel paper de Raimunda. L'actriu madrilenya ha dedicat el premi al director, Pedro Almodóvar, "per haver-me regalat la Raimunda, perquè amb ella he viscut alguns dels moments més feliços de la meva vida". A Penélope, que ha rebut el guardó d'Emma Suárez, només li falta guanyar l'Oscar per culminar el seguit de premis que ha acumulat. Carmen Maura, que ha desbancat les altres coprotagonistes de "Volver", ha descrit el seu rol al film com un paper "senzill de fer" que li ha aportat moltes alegries.

"El laberinto del fauno" ha estat la pel·lícula més premiada. Dels tretze guardons a què estava nominada, n'ha aconseguit set, entre els quals destaquen els de millor guió i millor actriu revelació, per a la catalana Ivana Baquero, a banda dels premis tècnics. El director, el mexicà Guillermo del Toro, ha destacat la seva relació professional amb Espanya i, molt emocionat, ha dit que espera que "continuï molt anys".

El Goya al millor actor ha recaigut en el veterà Juan Diego per "Vete de mí", mentre que "AzulOscuroCasiNegro" ha rebut els premis al millor actor de repartiment, per a Antonio de la Torre, i millor actor revelació, per al català Quim Gutiérrez. Aquesta pel·lícula, que ja es deia que podia ser la sorpresa, s'ha endut també el premi a la millor direcció novella, per a Daniel Sánchez Arévalo.

"Alatriste", que encapçalava el rànquing de nominacions, amb quinze, s'ha quedat amb només tres guardons: millor direcció de producció, millor direcció artística i millor disseny de vestuari.

Lluís Llach no ha pogut recollir el premi a la millor música per "Salvador", que ha tingut una sola distinció, la de millor guió adaptat per a Lluís Arcarazo. Un dels moments emotius de la gala, però, ha estat quan Corbacho ha donat ànims a les germanes de Salvador Puig Antich en la lluita que mantenen perquè es revisi el judici de l'últim executat per garrot vil a l'Estat.

I encara un altre català, Carles Benpar, ha recollit el premi a la millor pel·lícula documental per "Cineastes en acció", que apel·la a la independència dels professionals del setè art.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut