Volcà de La Palma: un tsunami de lava que avança a una "velocitat impressionant"
La colada que avança pel nord-oest és la que ara preocupa més els experts (Involcan)

Volcà de La Palma: un tsunami de lava que avança a una "velocitat impressionant"

Els experts identifiquen la colada del nord-oest com la més activa, que avança inexorable i es ramifica, després del desbordament del con principal

RedaccióActualitzat

La lava del volcà de La Palma avança inexorablement per la colada nord-oest, que afecta el barri de La Laguna de Los Llanos d'Aridane.

Els geòlegs han qualificat aquest divendres de tsunami de lava, que arrasa tot el que troba al seu pas, a una velocitat "impressionant".


Aquest dijous es va desbordar el con principal i va deixar palesa la fluïdesa de la lava:


Així s'observava aquest divendres al matí la colada nord a vista de dron:


Els experts alerten que tornarà a haver-hi vessaments, tot i així, diuen que no és gaire preocupant perquè creuen que el material es refredarà i es farà sòlid a la part alta del volcà.

L'activitat sísmica no cessa, i la nit de dijous a divendres hi ha hagut un terratrèmol de magnitud 4,5, el màxim registrat durant aquesta crisi volcànica.

En les últimes hores ha arribat un vaixell cisterna amb capacitat per a uns 8.000 metres cúbics d'aigua dolça, que ajudarà a regar les plantacions afectades pel trencament de les canonades.

Aquest diumenge farà quatre setmanes que va començar l'erupció.


Més evacuats

La lava desbordada del volcà Cumbre Vieja ha fet que s'hagin hagut d'evacuar 300 persones més del barri de La Laguna. I això ha fet que ja no hi quedi ningú, per precaució.

Aquests veïns s'afegeixen als 800 que dimarts ja van haver de marxar de casa seva per la progressió d'aquesta colada.

En total, des que el volcà va explotar, ja han deixat casa seva més de 6.000 persones.

Els veïns de La Laguna contemplen el riu de lava que amenaça casa seva (EFE/Miguel Calero)


La colada del nord-oest es ramifica

La colada que avança pel nord-oest és la que ara preocupa més els experts, ja que s'està ramificant i afecta ara el barri de La Laguna, on no es descarten més evacuacions.

La colada principal, més al sud d'aquesta, i que ara té menys aportació de lava, va destruir totalment el barri de Todoque i va crear el delta làvic en arribar al mar.

En aquestes imatges de dron es pot veure l'avenç dels diferents rius de lava:



La colada del nord-oest és ara la més activa, des del trencament del con nord del volcà, amb la lava més fluida, que ha obert un nou camí paral·lel a l'anterior, que ara s'ha ramificat seguint els caus de l'orografia, com ha explicat a TV3 la professora de Geografia Física de la Universitat de Los Llanos, Carmen Romero.

"Entre la muntanya de Todoque i la muntanya de La Laguna no hi ha barrancs i la lava segueix les petites depressions de colades antigues, anteriors a aquesta erupció."

Com es pot veure també en aquestes imatges de dron de l'Institut Geològic i Miner (IGME), la lava de la colada nord avança separant-se en diferents dits pel territori:


Una d'aquestes ramificacions aquest dijous al matí ha destruït el camp de futbol de La Laguna i ha engolit tot un supermercat.

La colada de lava més activa sepulta el camp de futbol de La laguna (CCMA)

La cendra del volcà ha arribat gairebé a colgar algunes cases a Fuencaliente, més al sud de La Laguna (Imatges cedides per El Time.es).


Es calcula que el volcà ha generat fins ara entre 8 i 9 milions de metres cúbics de cendra. Els veïns i els serveis d'emergència s'encarreguen de recollir-ne dia a dia.

Mentrestant, l'UME treballa sobre el terreny fent tasques com l'amidament de la qualitat de l'aire o prenen mostres de lava perquè després les puguin analitzar els especialistes.

De moment, els experts no temen cap trencament més del con, ja que els blocs de pedra que baixen pels rius incandescents provenen de l'interior del volcà.

El magma ja ha afectat més de 600 hectàrees i 1.634 construccions, de les quals 1.548 estan totalment destruïdes, segons el sistema de satèl·lits europeu Copernicus.

 

Les emissions de diòxid de sofre i l'activitat sísmica indiquen que l'erupció va per llarg, sobretot després que dimecres al matí l'activitat del volcà es revifés amb una explosió i emissions piroclàstiques que es mantenen.

Ara mateix, el volcà emet 17.000 tones de diòxid de sofre al dia, i per preveure el final d'una erupció les emissions no han de superar les 100 tones, segons els experts.

L'activitat sísmica també continua molt alta. Segons dades de Risc Volcànic del Cabildo de La Palma, en una setmana s'han registrat més de 600 moviments sísmics. Les últimes 24 hores se n'han registrat 102, segons l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), 7 dels quals d'una magnitud superior a 4. A dos quarts de tres de la matinada, el més intens ha arribat a una magnitud de 4,5 a l'escala de Richter.

 

 

De tota manera, Juan Carlos García, geòleg de l'IGME-CSIC, ha explicat a TV3 que tot i que ha pujat la intensitat, els moviments se situen entre 10 i 14 quilòmetres de profunditat i responen al reajustament del terreny.

"No ens preocupen, continuen sent el reajustament de la cambra magmàtica. El que sí que ens espantaria més és que els terratrèmols ascendissin de cota cap a  la superfície."

Un altre dels fenòmens que s'observa sobre el cràter del volcà són els llamps. Carmen Romero ha explicat que és un procés natural en el 35% de les erupcions volcàniques:

"Es produeixen per la fricció de partícules amb petites gotes d'aigua. Aquestes partícules són fragments de magma que tenen una càrrega neutra. La fricció carrega positivament i negativament part de la columna en erupció i és el que genera els llamps, que són molt semblants als que es generen en una tempesta elèctrica."

Aques fenomen, segons Romero, ja es va documentar en l'erupció del volcà de Pompeia, l'any 79 dC, per l'historiador romà Plini el Vell.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLes Canàries
Anar al contingut