La Masia Can Brigel
La Masia Can Brigel

"Viure i no sobreviure": 4 joves rehabiliten una gran masia en un projecte de masoveria

Can Brigel és una masia de 800 metres quadrats al Gironès que arreglen a canvi de poder-hi viure durant els propers 6 anys

Noemí ProusActualitzat

L'Alessandro Ranocchi i tres amics més, després d'una recerca intensa, per fi han trobat un lloc on poder tirar endavant el que ells han batejat com a projecte Can Brigel.

És una nova filosofia de vida que, diuen, neix de tres necessitats: accedir a un habitatge assequible prop de Girona, posar en valor el patrimoni històric català amb la recuperació de masos abandonats i aconseguir viure en un espai més ampli que el que podrien tenir en un pis a la ciutat.

Una estancia de la masia Can Brigel
Una estança de la masia Can Brigel (Alessandro)

L'Alessandro explica que és el que esperen d'aquest projecte ell i els seus companys Pau Pardo, Marc Font i Gala Cabarrocas.

"Ens agradaria crear un lloc per viure realment la vida i no sobreviure, i això és el que esperem de Can Brigel."

Per aconseguir-ho, han signat un contracte semblant al de la masoveria; això vol dir que, durant els propers sis anys, podran viure al mas a canvi de reformar-lo i mantenir-lo.

Trobar algú que els hi volgués llogar no els ha estat fàcil perquè a molts propietaris –diuen– els és difícil fer una cessió d'aquest tipus a gent jove. Fins que van anar a parar a la Carme, amb qui finalment han formalitzat el contracte.

Una estancia de la masia Can Brigel
Una estança de la masia Can Brigel (Alessandro)

Ara esperen que, amb el seu exemple, la pràctica s'estengui i que no només s'aconsegueixi un nou model d'habitatge, sinó també posar en valor el patrimoni històric català, com explica l'Alessandro.

"Hi ha molts masos que s'estan perdent a causa de diferents realitats: deutes, baralles, herències. Aquesta mena de contractes podrien evitar la pèrdua de moltes masies com aquesta"

Mas Brigel, al mig del nucli urbà del poble de Juià, al Gironès, és una masia de 800 metres quadrats d'origen medieval que encara conserva elements d'origen, com una llinda del 1643.

Tot i això, portava abandonada des dels anys 70 i això ha fet que se la trobessin en un estat força deteriorat. Quan hi van accedir per primera vegada, estava pràcticament en runes, com explica el Pau.

"Els terres tenien fins a dos pams de sorra, hi havia arbres en algunes habitacions, i la manca de finestres havia fet malbé molts dels acabats de l'habitatge"

Van començar per la neteja i després per tot un procés de rehabilitació que han fet ells amb l'assessorament de l'estudi d'arquitectes del pare de l'Alessandro i en què ha estat primordial mantenir l'estructura original de l'edificació.

Han utilitzat els mateixos materials amb què va ser construïda: morter de calç, rajoles de tova. "El que calgui per fer-la habitable, però sense perdre'n l'essència", matisa l'Alessandro.

Les obres encara no estan acabades, però quan aconsegueixin tenir el lavabo, ja podran instal·lar-s'hi de manera definitiva. I compten que això sigui abans de la tardor, quan també esperen instal·lar-hi les estufes per fer front a l'arribada del fred.

La cuina ja reformada
La cuina de la masia Can Brigel, ja reformada

Serà el moment, aleshores, de donar el tret de sortida a aquesta nova etapa, en què tots confien que el creixement personal serà molt interessant.

El Marc explica que tenen un doble repte: conviure amb altres persones i crear com una mena de comunitat i, a la vegada, aprendre a fer-s'ho tot ells mateixos. En el seu cas, ha posat el parquet a una habitació de 24 metres quadrats que, assegura, mai hauria tingut en un pis de lloguer convencional.

Marta Lloret, que és popularment coneguda a les xarxes socials com la caçadora de masies, amb més de 26.000 seguidors, es va fer ressò del projecte. I, des d'aleshores, no han parat de rebre consultes de persones que, com ells, estan interessats a trobar una masia com aquesta per rehabilitar-la i engegar un nou projecte de vida.

 

Una habitació ja reformada
Una habitació de la masia Can Brigel ja reformada

Vist l'èxit de resposta, creuen que "seria interessant crear una mena d'institució que s'ocupés de fer de mediadora entre propietaris i possibles nous masovers", i no descarten treballar-ho en un futur. Mentrestant, han creat un compte d'Instagram, "projecte_brigel" on resolen dubtes i comparteixen l'aventura.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut