Vitòria

Vitòria alerta d'una "nova forma" d'aplicar les lleis que vulnera drets fonamentals i impedeix la lliure acció política

El govern basc ha denunciat en una declaració institucional la "convulsió" que provoquen algunes decisions judicials i alerta que respectar-les "no implica silenci ni cobertura incondicional al seu contingut". El text, llegit en basc i en castellà, expressa també l'"alarma" per la "nova forma" d'aplicar les lleis, que provoquen que "en tot el que es relacioni amb el terrorisme es dilueixi la necessària imputació individual de les responsabilitats". Al seu parer, el "desbordament dels límits" es fa palès en la sentència a De Juana Chaos i en el mateix lehendakari, que d'aquí a quatre dies ha de declarar per reunir-se amb membres de Batasuna.

Actualitzat
El text, llegit en basc per la portaveu de l'executiu, Miren Azkarate, i en castellà pel conseller de Justícia, Joseba Azkarraga, deixa molt clar que defensen l'administració de justícia com a poder "imprescindible de qualsevol democràcia", però insisteix que la seva preocupació deriva d'"una minoria de decisions que poden acabar per buidar la credibilitat i l'estima social inqüestionable de la justícia".

Els portaveus del govern sostenen que la seva proclama suposa una "defensa real de la divisió de poders", i que "el respecte i l'acatament de decisions judicials no implica el silenci ni la cobertura incondicional del seu contingut". "El respecte a la llei no és la pau de la por, no és callar per si de cas", han defensat. El govern basc, segons aquesta declaració, entén que la "lleialtat amb l'estat de dret no suposa acceptar qualsevol tipus de decisió judicial, sense dret a la crítica".

Per l'executiu, la llei de partits "ha propiciat una nova forma d'interpretar i aplicar lleis fins al punt que en tot allò que es relacioni amb el terrorisme, es tendeix a diluir la necessària imputació individual de responsabilitats". A tall d'exemple, esmenten que s'ha posat "sota sospita el Parlament basc i el mateix lehendakari", en referència a la compareixença que ha de fer Ibarretxe al tribunal basc d'aquí a quatre dies per haver-se reunit amb Batasuna. Segons l'administració d'Euskadi, "l'anomenada llei d'excepció està ampliant progressivament el seu camp".

Un grup de destacats jutges, com els presidents de les tres audiències i del Tribunal Superior, han avançat una resposta a aquesta declaració assegurant que en democràcia no existeix la impunitat i que el lehendakari ha de suportar el seu processament com qualsevol altre ciutadà.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut